×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweeds koningspaar komt feestje vieren

  400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Nederland

  Zweeds koningspaar komt feestje vieren

  De Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia zijn vrijdag en zaterdag in Nederland voor de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen. In het Rijksmuseum bekijken ze zaterdag samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder meer het verdrag dat op 5 april 1614 tussen Zweden en de Nederlandse Staten-Generaal werd gesloten.


  Voor Zweden betekende het de eerste permanente buitenlandse vertegenwoordiging. In het verdrag werden behalve over de uitwisseling van ambassadeurs ook afspraken gemaakt over handel en militaire steun. Zweden zocht financiële hulp en wilde geld lenen in Amsterdam en daarvoor moesten de betrekkingen goed zijn geregeld. De relaties zijn altijd goed gebleven en onder het motto Zweden en Nederlanders zijn voor elkaar gemaakt, worden dit jaar evenementen georganiseerd om de eeuwenlange samenwerking te markeren. Het korte koninklijk bezoek maakt daar deel van uit.

  Het Zweedse koningspaar wordt ontvangen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar een seminar plaatsvindt georganiseerd door de Zweedse Kamer van Koophandel en ambassade. Thema is Innovatie en groei – Zweden en Nederland in de globale economie. De Zweedse en Nederlandse koning zijn aanwezig. De vorstinnen zijn in de tussentijd in Weesp bij een woonproject voor dementerenden.

  Rondvaart

  's Middags is er een rondvaart door de grachten en over het IJ en ’s avonds biedt Willem-Alexander een diner aan in het paleis. Het Rijksmuseum staat zaterdag centraal bij het bezoek. De Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten heeft het grootste schilderij dat Rembrandt maakte, De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis, uitgeleend en beide vorstenparen gaan dat bezichtigen.

  In het museum wordt ook het eerste exemplaar van het jubileumboek The Swedes and the Dutch were made for each other overhandigd. In het boek wordt de gemeenschappelijke geschiedenis uit de doeken gedaan.

  2 april 2014 - 12:30