×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander ruilt auto in voor duofiets

  Kennismaking project voor mensen met beperking

  Willem-Alexander ruilt auto in voor duofiets

  Nog net niet met piepende banden maar wel met piepende remmen arriveerde koning Willem-Alexander donderdag voor een werkbezoek aan Stichting Fietsmaatjes in het Zuid-Hollandse Warmond.


  De koning had voor de laatste paar honderd meter zijn auto ingeruild voor een duofiets. Zo kon hij nog voordat hij uitleg kreeg over de bijzondere fietsen al kennismaken met het project voor mensen met een beperking.

  Jan Burgmeijer, een van de initiatiefnemers van Stichting Fietsmaatjes, nam de koning mee op de duofiets. Willem-Alexander hoefde alleen te trappen en kon voor de rest op zijn gemak van de natuur op het eiland Koudenhoorn genieten. Wellicht sneller dan verwacht waren ze al bij de eindbestemming waarna er nog flink geremd moest worden, zo merkte ook de koning. “Remmen!”, riep hij al lachend uit.

  Eenmaal binnen ontmoette Willem-Alexander de rest van de initiatiefnemers en sprak met hen over het ontstaan van Fietsmaatjes, de ambities voor de toekomst en de uitdagingen voor de organisatie. De stichting maakt het mogelijk dat mensen die door een beperking niet meer zelfstandig kunnen fietsen samen met een vrijwilliger fietstochten kunnen maken op een duofiets. De koning hoorde onder meer dat daar echt behoefte aan is bij de doelgroep. Niet alleen voor sociaal contact en zingeving maar vooral ook voor de beweging en de frisse lucht.

  Geïnspireerd

  Ook burgemeester Carla Breuer van Teylingen, die toch al enthousiast over het programma was, raakte opnieuw geïnspireerd door de verhalen. “Eigenlijk zou ik ook fietsmaatje moeten worden”, vond ze. In Nederland is de stichting op achttien verschillende locaties actief. Bijna 700 vrijwilligers zijn aan het project verbonden als fietsmaatje.

  Stichting Fietsmaatjes neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Het koningspaar is beschermpaar van het Oranje Fonds.

  29 november 2019 - 09:02