×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander neemt vaandelgroet in ontvangst

  Willem-Alexander neemt vaandelgroet in ontvangst

  Koning Willem-Alexander heeft een vaandelgroet van militairen in ceremoniële tenues in ontvangst genomen. Hij deed dit donderdagmiddag vanaf het inspectiepodium op Plein 1813 in Den Haag.


  Van tevoren werd uitgelegd dat de verschillende vaandels erg belangrijk zijn. Zo staan ze voor trouw aan de Nederlandse samenleving. Op muziek marcheerden de militairen langs de koning. Er kwamen ook militairen te paard voorbij.
  De koning kreeg voorafgaand aan de vaandelgroet, naar oud militair gebruik, een sabel aangeboden. Dit kreeg hij uit handen van Luitenant-generaal Mart de Kruif. Hij noemde het een grote eer dat hij dit mocht overhandigen aan de koning. Het is traditie dat er bij de overhandiging van iets wat steekt of snijdt een muntje wordt teruggeven. Dat deed Willem-Alexander dan ook. Hij haalde een nieuw 2 euro muntstuk uit zijn broekzak die hij in de handen van De Kruif legde.
  De koning kwam aan op het plein in een zogenoemde gala-landauer (een koets), getrokken door een vierspan Friese paarden. Tijdens de ceremonie draagt Willem-Alexander het ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht.
  Het is een bijzondere gebeurtenis in Den Haag. De landmacht heeft namelijk sinds 1980 niet meer op deze manier uitgepakt. De laatste vaandelgroet vond toen plaats bij Paleis Soestdijk ter gelegenheid van de abdicatie van koningin Juliana. Deze plechtigheid was toen kleiner en besloten.

  9 januari 2014 - 15:18