×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander maakt selfie met Terschellingers

  Koning arriveert in stijl

  Willem-Alexander maakt selfie met Terschellingers

  Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend een vooraf stilgehouden werkbezoek gebracht aan Terschelling. Hij arriveerde aan het begin van de ochtend in een witte helikopter. Die viel de eilandbewoners meteen op. Normaal gesproken wordt het eiland alleen aangedaan door een traumahelikopter.

  Het was het eerste bezoek dat de koning aan het Waddeneiland bracht sinds zijn aantreden in 2013. Of zoals iemand opmerkte “hij is al vaker op de BES-eilanden geweest dan op de Waddeneilanden”, verwijzend naar de koninklijke bezoeken aan Bonaire, St Eustatius en Saba. Van de vijf Waddeneilanden had Willem-Alexander tot nu toe alleen Texel bezocht.

  De koning, die zijn korte rondgang over het zonnige Terschelling begon bij het KNRM reddingsstation ‘Paal 8’, kwam om meer te horen over initiatieven die burgers ondernemen om hun gemeenschap leefbaar te houden.

  Reddingsorganisatie

  Zo sprak hij niet alleen met de vrijwilligers van de reddingsorganisatie maar ook van de stichting Maritiem Erfgoed. Die heeft het voor elkaar gekregen de oudste motorreddingsboot ter wereld – uit 1905 – te behouden en soms in te zetten voor pleziervaarten. Ook kreeg Willem-Alexander een lesje geschiedenis over de oudste en nog steeds bestaande zeeverzekering, die in 1587 is opgericht.

  Nu is het vooral een gezelschap dat op aangename wijze curieuze oude tradities in stand houdt. Zo moeten alle bestuursleden bij de jaarlijkse vergadering ieder een hele eend verorberen, hetgeen de koning toch wel een stevige maaltijd leek. Leuker werd het echter bij de jaarvergadering wanneer ‘warme ketel’ wordt uitgeschonken. Het recept voor deze drank was eigenlijk geheim, maar dat er veel donkerbier en brandewijn in ging, werd wel verklapt. “Dan is het even heel gezellig op het eiland”, begreep Willem-Alexander.

  Eilandtradities

  Meer eilandtradities kwamen aan bod bij de stop in Oosterend, zoals ‘De Buren’. Dat wordt gevormd door de dorpelingen, waarbij van oudsher alleen mannen aan de vergaderingen deel mochten nemen. Uit de ‘De Buren’ kwam ook de ‘burenplicht’ voort, de zorg voor elkaar. Daartoe behoort traditioneel ook de zorg voor elkaars begrafenissen.

  De laatste halte op het eiland was de voormalige Duitse Tiger Stellung. Dat is een complex van honderd bunkers waar in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers met radar het vliegverkeer van de geallieerden in de gaten hielden en vanuit Leeuwarden probeerden te onderscheppen. Tweehonderd toestellen werden op die manier neergehaald.

  Bunkers

  Een lokale stichting zet zich in voor behoud van de bunkers en voor onderricht aan eilandbewoners en toeristen. Daarvoor zijn de bunkers weer uitgegraven en deels opgeknapt en is er een tentoonstellingsruimte ingericht waar de koning een rondleiding kreeg.

  Willem-Alexander bleef uiteindelijk een half uur langer op Terschelling dan voorzien. Aan het begin van de middag vertrok de helikopter voor een volgend bezoek.

  27 maart 2019 - 17:00