×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander houdt krachtige toespraak in Ierland

  Koning: 'Spoken uit verleden mogen niet terugkeren'

  Willem-Alexander houdt krachtige toespraak in Ierland

  Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in krachtige bewoordingen steun betuigd aan Ierland. Hij deed dat in een toespraak bij het staatsbanket dat de Ierse president Michael D. Higgins ter gelegenheid van het Nederlandse staatsbezoek aanbood in Áras an Uachtaráin, zijn ambtswoning.

  “Sterker dan ooit zijn wij op elkaar aangewezen, nu ons beider buurland heeft besloten de Europese Unie te verlaten. Voor Ierland en Nederland is dit een feit dat wij betreuren en respecteren. De keuze van de Britten noodzaakt ons echter wel om samen datgene veilig te stellen wat ons dierbaar is”, zei Willem-Alexander.

  Hij wees in dat verband op het Goede Vrijdagakkoord uit 1998, dat in Noord-Ierland een einde maakte aan decennia van geweld. “De spoken uit het verleden mogen niet terugkeren. Niemand wil terug naar de Troubles; niemand wil hekken aan de grens.”

  Ingrijpende brexit

  “Nederland begrijpt zeer goed hoe ingrijpend brexit is voor Ierland en voor alle mensen op dit eiland. Burgers, ondernemers en boeren hebben behoefte aan zekerheid! Weet dat Nederland aan uw zijde staat en met u en alle partners in Europa zal blijven werken aan oplossingen die de Ierse én Europese belangen veiligstellen!”, aldus koning Willem-Alexander.

  Hij zei dat Nederland graag de rol van bondgenoot wilde vervullen. “Ik realiseer me wel dat dit niet altijd zo geweest is. In het verleden – meer dan drie eeuwen geleden – hebben wij zelfs lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Een telg uit mijn familie was daarvan de oorzaak”, verwees Willem-Alexander naar koning-stadhouder Willem III – ‘King Billy’ – die er in 1690 voor zorgde dat Ierland onder protestants Brits bewind bleef.

  “Vrijdag bezoeken wij in Cork Harbour een fort dat destijds een schakel was in de Ierse verdediging. Dit keer komen wij in vrede! Laten we hopen dat het Huis van Oranje nu op minder weerstand zal stuiten”, voegde de koning er verzoenend aan toe.

  13 juni 2019 - 10:34