×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima sluiten staatsbezoek Canada af

  Koningspaar ontmoet Oranje voetbalvrouwen in Toronto

  Willem-Alexander en Máxima sluiten staatsbezoek Canada af

  Koning Willem-Alexander heeft de band met Canada "een perfecte relatie" genoemd. Hij deed dat vrijdagavond (plaatselijke tijd) in zijn dank-en afscheidswoord tot de Nederlands gemeenschap die hij aan het slot van zijn staatsbezoek in Toronto ontmoette in de Art Gallery of Ontario.


  Willem-Alexander was samen met koningin Máxima naar Canada gekomen om het land te bedanken voor de vrijheid die zij Nederland 70 jaar geleden hebben teruggegeven door het nazi-bewind te verdrijven en de wederopbouw mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd is tijdens het driedaagse staatsbezoek ook gewerkt aan "nieuwe relaties voor de volgende 70 jaar", zo zei de koning.

  Zijn korte rede werd door de honderden Nederlanders in het kunstmuseum met een gejuich en een minutenlang applaus begroet. "De maand mei staat in Canada in het teken van het Nederlands erfgoed. Uw bezoek heeft déze meimaand heel bijzonder gemaakt", meende ambassadeur Cees Kole.

  Het koningspaar vertrekt zaterdagmorgen uit Toronto naar de Verenigde Staten. Daar begint maandag een driedaags officieel bezoek. Dat is in het internationale protocol een stapje lager dan een staatsbezoek maar geeft zowel gast als gastheer meer flexibiliteit omdat er minder verplichte onderdelen aan vast zitten. President Barack Obama ontvangt Willem-Alexander en Máxima meteen al op maandag in het Witte Huis. Tijdens het verblijf in Amerika worden behalve Washington ook Grand Rapids en Chicago bezocht.

  Voetbalvrouwen

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden vrijdagmiddag in Toronto nog een ontmoeting gehad met de nationale vrouwen voetbalploeg. Die bereidt zich in de Canadese stad voor het op WK dat volgende week zaterdag met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland van start gaat. Het koningspaar sprak kort met de speelsters. "Helaas kunnen we jullie wedstrijden niet in het echt zien, maar we zullen zeker televisie kijken", aldus Willem-Alexander.

  Hij vroeg de ploeg naar de doelstelling voor het toernooi. Een direct antwoord kwam er niet meteen. Er werd zenuwachtig gelachen. Aanvoerster Mandy van den Berg zei dat Oranje zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro. Nederland moet daarvoor bij de beste drie Europese teams eindigen. "Een heel mooi doel", vond Willem-Alexander, die de speelsters rolmodellen noemde. "Ze zullen in Rio aanwezig zijn. Nu wij nog", aldus Van den Berg.

  Het koningspaar feliciteerde middenvelder Sherida Spitse met haar 25e verjaardag. "Hebben ze al gezongen?", wilde de koning weten. Er was aandacht aan besteed liet de in Noorwegen spelende Spitse weten. De speelsters hadden ook een cadeau voor de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima: voor elk een oranje voetbalshirt met hun naam erop. "We doen er alles aan om hen van hockey af te krijgen", aldus een van de teambegeleiders lachend.

  Het bezoek duurde maar kort. "We wilden even goedendag zeggen", aldus koningin Máxima,"Jullie moeten weer trainen. We willen niet de schuld krijgen als het slecht gaat", zei de koning.

  30 mei 2015 - 15:25