×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima in juni naar VS

  Hechte banden tussen Oranjes en Amerika

  Willem-Alexander en Máxima in juni naar VS

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van 1 tot en met 3 juni een officieel bezoek aan de Verenigde Staten, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt.


  Willem-Alexander en Máxima brengen een bezoek aan Washington en Chicago. Ook staat Grand Rapids op het programma, dat hiermee opnieuw koninklijk bezoek uit Nederland krijgt. Na de visite van koningin Juliana in 1952 en het bezoek van koningin Beatrix in 1982 komen in juni koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de stad in het westen van de staat Michigan.

  Dat Grand Rapids andermaal op het koninklijke reisschema prijkt, is geen verrassing. Hier streken vanaf 1847 veel Nederlandse immigranten neer. Protestanten vaak, die het niet eens waren met de kerkpolitiek van de Oranjevorsten, die een eenheidskerk wensten waarvan niet alle gelovigen gediend waren. In dit deel van Michigan, met plaatsen als Holland en Zeeland, wonen ook nu nog zo'n 300.000 mensen van Nederlandse herkomst.

  Bevrijding

  Tijdens het bezoek aan de VS wordt verder stilgestaan bij de zeventigste verjaardag van de bevrijding en bij de Nederlands-Amerikaanse handelsrelaties. Koning en koningin hebben in het Witte Huis een onderhoud met de Amerikaanse president Barack Obama, die ze daar in 2009 ook al informeel ontmoetten tijdens een theevisite aan zijn vrouw Michelle.

  Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Washington dateert al weer van april 1982, toen koningin Beatrix en prins Claus te gast waren bij president Ronald Reagan. Enkele maanden later werd dat staatsbezoek gevolgd door een langere rondreis, waarbij toen ook Grand Rapids werd bezocht. Aanleiding voor het dubbele bezoek van koningin Beatrix was de viering van tweehonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Verenigde Staten.

  Royalty staat in het nieuwste nummer uitgebreid stil bij de sterke banden tussen de Oranjes en de VS. Zo komt ook de bijzondere relatie tussen prinses Beatrix en president John F. Kennedy aan bod. Het nieuwste nummer van Royalty ligt nu in de winkels.

  31 maart 2015 - 19:39