×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Negeren, die Samantha

  Door Marc van der Linden

  De Engelse zender Channel 5 zond onlangs de documentaire Meghan And The Markles: A Family At War uit. De hysterische titel zorgde ervoor dat ik er niet veel van verwachtte. Maar al snel bleek dat de documentaire goed in elkaar zat. Natuurlijk kreeg Meghan’s halfzus Samantha alle ruimte haar gal te spuwen en werd zijzelf nauwelijks kritisch…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima begroeten Franse president

  Ontvangst op Paleis Noordeinde

  Willem-Alexander en Máxima begroeten Franse president

  Koning Willem-Alexander heeft maandagmorgen de Franse president François Hollandse met gepast militair ceremonieel verwelkomd bij Paleis Noordeinde. Hollande is voor een eendaags officieel bezoek in Nederland.


  President Hollande werd om half tien ontvangen aan de voorkant van Paleis Noordeinde, waarna het koningspaar hem meenam door het paleis voor een militaire welkomstceremonie op de iets ruimer bemeten achterplaats. Daarna was er een persoonlijk onderhoud. Hollande ging vervolgens voor ontmoetingen en besprekingen naar het Binnenhof om voor de lunch terug te keren naar het paleis. Prinses Beatrix komt dan ook.

  De koning had Hollande ook kunnen begroeten als staatshoofd van het prinsdom Andorra, het piepkleine buurland van Frankrijk. De Franse president is namelijk automatisch ook co-prins van Andorra. De andere prins is de bisschop van Urgell in Catalonië.

  Met de dagelijkse gang van zaken in de Pyreneeënstaat bemoeit Hollande zich niet, maar het is wel gebruik om zich minstens één keer tijdens zijn ambtsperiode daar te vertonen en de premier van Andorra bezoekt ook enkele malen het Elysée in Parijs om de co-prins bij te praten over de ontwikkelingen in het prinsdom.

  Grondwet

  Dat Andorra twee prinsen als staatshoofd heeft, is al in 1278 besloten. Toen was er nog geen sprake van een Franse president maar van de graaf van Foix. Diens rechten gingen later over op de Franse koningen en na de afschaffing van de monarchie op de presidenten. Tot 1993 hadden die ook echt wat te zeggen in Andorra, maar toen het land een echte grondwet kreeg, kon het bestuur geheel in eigen handen overgaan.

  Andorra had tot dit jaar geen eigen geld, maar heeft het recht gekregen eigen euro’s in omloop te brengen. Dat recht hebben ministaatjes als Monaco, San Marino en Vaticaanstad ook. De co-prinsen staan niet op de euro’s afgebeeld.

  20 januari 2014 - 11:25