×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima beginnen staatsbezoek aan Japan

  Koning hoopt op versterking van banden

  Willem-Alexander en Máxima beginnen staatsbezoek aan Japan

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen (plaatselijke tijd) aan het begin van hun staatsbezoek aan Japan bij het Keizerlijk Paleis in Tokio verwelkomd door keizer Akihito en keizerin Michiko. Het koningspaar werd vervolgens voorgesteld aan leden van de keizerlijke familie, onder wie kroonprinses Masako. Het was voor het eerst in 5 jaar dat zij weer aan zo'n ceremonie deelnam.


  Mede daardoor was de belangstelling van de Japanse media voor de aankomst van het Nederlandse bezoek overweldigend, met bijna 150 journalisten, fotografen en cameramensen. Op het voorplein van het paleis stonden ook Nederlandse en Japanse schoolkinderen opgesteld.

  Gesprek

  Koning Willem-Alexander hoopt dat het woensdag begonnen staatsbezoek aan Japan de onderlinge betrekkingen zal verdiepen en dat beide landen gemeenschappelijke problemen als vergrijzing en voedselveiligheid samen kunnen aanpakken. Dat zei hij voorafgaand aan het bezoek in een gesprek met Japanse journalisten die daarvoor speciaal waren uitgenodigd om naar Nederland te komen.

  In het verleden kregen media uit een te bezoeken land alleen de kans te spreken met een minister, maar sinds de troonswisseling is koning Willem-Alexander ook bereid een groep journalisten te ontvangen. De eerste keer dat dit gebeurde was deze zomer voorafgaand aan het staatsbezoek aan Polen en deze maand zijn verslaggevers uitgenodigd uit zowel Japan en Korea.

  Het is één van de vernieuwingen die de koning heeft doorgevoerd sinds zijn aantreden. De Zweedse koning Carl Gustaf ontving al veel langer journalisten om te vertellen over Zweden en over de gezamenlijke belangen met het land dat hij ging bezoeken. In 2009 bijvoorbeeld werden Nederlandse journalisten uitgenodigd voorafgaand aan zijn staatsbezoek bij koningin Beatrix.

  Willem-Alexander ziet kansen voor betere samenwerking op het gebied van landbouw, vertelde hij de Japanse media, zo meldde persbureau Kyodo. Ook hoopte hij dat kleine bedrijven in beide landen ook met elkaar in contact komen en gaan samenwerken. Met Máxima keek hij uit naar het staatsbezoek, zijn eerste buiten Europa.

  29 oktober 2014 - 06:24