×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima ontmoeten overlevenden van bootramp

  Zeer emotionele ontmoeting

  Willem-Alexander en Máxima ontmoeten overlevenden van bootramp

  Het koningspaar bracht dinsdagavond een emotioneel bezoek aan twee ambassademedewerkers die een dag eerder aan de dood ontsnapten bij een bootongeluk in een natuurpark in Kalimantan.


  “Ze zijn zeer geschokt, maar blij dat ze het hebben overleefd”, vertelde Willem-Alexander na afloop. Om de twee te zien, omringd door hun families, was zeer emotioneel, voegde hij eraan toe. Dit mede omdat het ongeluk gebeurde toen ze een onderdeel van het staatsbezoek aan het voorbereiden waren. Het koninklijk gezelschap zou namelijk donderdag een excursie maken naar het park.

  LEES OOK:

  Zeven doden

  Bij het ongeval maandag op de rivier de Sebangau in het gelijknamige park kwamen zeven mensen om het leven nadat een stalen speedboot van de veiligheidsdienst met hoge snelheid botste op een houten boot met daarin vrijwilligers en medewerkers van het Sebangau National Park. De ambassademedewerkers, een Indonesiër en een Nederlander, konden worden gered en zijn teruggevlogen naar Jakarta.

  Dankwoord

  Het koningspaar ontmoette hen daar in de marge van de zogenoemde ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in het Erasmushuis, waar zich behalve enkele honderden in Indonesië wonende Nederlanders en hun partners, ook het voltallige ambassadepersoneel had verzameld. Aan het slot van de ontvangst repte de koning in een dankwoord over het “tragische ongeval” en over het gesprek eerder op de avond.

  Dag ingekort

  Vanwege het bootongeluk is in overleg met de Indonesische autoriteiten het staatsbezoek aangepast en met een dag ingekort. Het voorgenomen bezoek aan Kalimantan, waar behalve het natuurpark onder meer ook een bezoek aan een ‘school’ voor orang-oetangs op het programma stond, is geschrapt. In plaats daarvan gaat het koningspaar een dag eerder naar het Tobameer op Sumatra, dat oorspronkelijk voor vrijdag in de agenda stond. Daar eindigt het staatsbezoek dan ook.

  Bron: ANP. Beeld: ANP

  11 maart 2020 - 10:06