×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima kijken vooruit naar Indonesië

  Staatsbezoek

  Willem-Alexander en Máxima kijken vooruit naar Indonesië

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen gistermiddag alvast een voorschot op het staatsbezoek aan Indonesië volgende maand.


  Soldaat van Oranje

  In de Brakke Grond in Amsterdam woonden ze een seminar bij over de gezamenlijke toekomst van Nederland en Indonesië. Tijdens de bijeenkomst werden verschillende onderwerpen behandeld die ook tijdens het staatsbezoek en de gelijktijdige handelsmissies aan de orde komen. De Indonesische ambassadeur in Nederland, Gusti Agung Wesaka Puja, zette de toon door de ‘Soldaat van Oranje’ te citeren: “Als wij niets doen, wie dan wel?” Puja, die het koningspaar aan het einde van het seminar ook een cadeau aanbood, zag daarin een aansporing om gezamenlijk aan de toekomst te werken.

  LEES OOK:

  Verkeerde kant

  Het kijken naar de toekomst en het laten rusten van het soms pijnlijke verleden was jarenlang een mantra bij de Nederlands-Indonesische verhoudingen, vertelde professor Gert Oostindie over de post-koloniale tijd. Maar hij citeerde ook de uitspraak van minister Ben Bot uit 2005 dat “Nederland destijds aan de verkeerde kant van de geschiedenis had gestaan”.

  Beatrix

  Het koningspaar zal tijdens het op 10 maart beginnende staatsbezoek ook stilstaan bij de verschrikkingen uit die tijd door kransen te leggen op twee erevelden, waaronder dat voor de Indonesische vrijheidsstrijders. Koningin Beatrix deed dat in 1995 bij haar staatsbezoek overigens ook al.

  Great bubble Barrier

  Tijdens het seminar kwamen ook kunst en cultuur, de uitdagingen en mogelijkheden van een circulaire economie en ‘kennisdiplomatie’ aan de orde. Dat vanuit de gedachte dat beide landen elkaar veel te bieden hebben, zoals de veelbelovende ‘great bubble barrier’ – een gordijn van bubbels in het water – om plastic uit rivieren en zeeën te weren. Het experiment van Anne Marieke Eveleens wordt in Amsterdam al met succes toegepast en kan in Indonesië ook helpen tegen de vervuiling.

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

  Bron: ANP. Beeld: ANP

  19 februari 2020 - 09:15