×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima bezoeken beroemde collectie

  Een unieke Nederlandse collectie

  Willem-Alexander en Máxima bezoeken beroemde collectie

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Ierland een uitstapje gemaakt naar de wereldberoemde en unieke bibliotheek van Trinity College. Die telt meer dan 4,5 miljoen werken. Daaronder het wereldberoemde Book of Kells, dat de vier Evangeliën bevat en rond 800 is geschreven door Keltische monniken.

  Trinity College bezit ook de Fagel-collectie, bestaande uit 11.000 boeken, die in 1802 van de Nederlandse familie Fagel is aangekocht. Pikant is dat de familie Fagel in de zeventiende en achttiende eeuw naast het huidige paleis Noordeinde woonde en dat de enorme verzameling daar ook zijn thuis had.

  In de paleistuin staat nog steeds de Koepel van Fagel. Die is nu in koninklijk bezit maar behoorde voorheen toe aan de familie die ruim tweehonderd jaar in de praktijk een soort monopolie had op het ambt van griffier van de Staten-Generaal. Daar kwam een einde aan door de Franse bezetting van Nederland, waarna de laatste als griffier dienende Hendrik baron Fagel in geldnood kwam en de collectie verkocht.

  Harp

  Het koningspaar hoorde dat de aanwinst van de verzameling voor Trinity College een enorme uitbreiding betekende, maar dat niet helemaal duidelijk is wat de collectie allemaal omvat. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Trinity College Dublin werken daarom samen aan het beter toegankelijk maken van deze kunstschat.

  Bij de rondleiding door de Long Room van de bibliotheek, die jaarlijks een miljoen bezoekers krijgt, werd ook stil gestaan bij een exemplaar van de Ierse Proclamatie van onafhankelijkheid uit 1916 en de Brian Boru Harp, het nationale symbool van Ierland.

  13 juni 2019 - 19:00