×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima bekijken Stadsmuzikanten

  Koning Willem-Alexander raakt ook beeld aan

  Willem-Alexander en Máxima bekijken Stadsmuzikanten

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben na de lunch in het Rathaus van Bremen een korte wandeling gemaakt over de Markt, waaraan het eeuwenoude gebouw in het hart van de Duitse Hanzestad is gelegen.

  Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar het beeld van de zogenoemde Bremer Stadsmuzikanten. Dat zijn vier dieren die voorkomen in een in 1819 door de gebroeders Grimm opgetekend sprookje. Onder leiding van een ezel gingen de uitgerangeerde dieren op weg naar Bremen om daar met muziek de kost te verdienen. Ze kwamen echter nooit aan omdat ze onderweg met enige sluwheid een andere bestemming vonden.

  Niettemin zijn de ezel, de jachthond, de kat en de haan bekend geworden als de ‘Stadsmuzikanten’ met sinds 1951 een beeld dat elke bezoeker van de stad even bekijkt of aanraakt. Dat gold dus ook voor het koningspaar, dat op de Markt ook het uit 1404 daterende standbeeld van ‘Der Roland’ bewonderde.

  Het in de kou wachtende publiek kreeg ook aandacht, en daarna werd het bezoek aan de stad Bremen zelf afgerond met een korte visite aan de Handelskammer. Daar werd – onvermijdelijk bij bezoeken in Duitsland – het gouden boek getekend, en kregen koning en koningin ook enkele archiefstukken te zien. Daarna ging het gezelschap naar het zestig kilometer noordelijker gelegen Bremerhaven.

  6 maart 2019 - 17:50