×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander bezorgd over sfeer vluchtelingendebat

  Koning bespreekt mensenrechten tijdens staatsbezoek China

  Willem-Alexander bezorgd over sfeer vluchtelingendebat

  Koning Willem-Alexander maakt zich zorgen over de sfeer in het vluchtelingendebat. In Nederland worden zaken uitgepraat en niet uitgevochten, aldus de koning. Hij heeft begrip voor de problemen die leven in de samenleving en volgt de ontwikkelingen dagelijks, zo zei Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai.


  De intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat, zei hij. Eerder op de dag heeft koning Willem-Alexander in een toespraak op de Chinese bestuursacademie in Shanghai het belang benadrukt van de 'constructieve dialoog over mensenrechten'.

  "Het is belangrijk dat die dialoog wordt voortgezet. We kunnen over dit onderwerp van mening verschillen, maar vrienden moeten geen onderwerpen vermijden waarover ze het niet altijd eens zijn", zei de koning in de China Executive Leadership Academy Pudong (CELAP). Op deze academie krijgen hogere ambtenaren en de top van het bedrijfsleven trainingen gericht op maatschappelijke vooruitging en economische ontwikkeling.

  De koning voerde het woord over goede bestuurspraktijken, waarbij hij vergelijkingen maakte tussen de eeuwenoude Chinese bestuurscultuur en de Nederlandse aanpak. "We weten dat China een hoog ontwikkelde traditie heeft voor publiek bestuur. Duizenden jaren lang werden er strenge voorwaarden gesteld aan uw leiders. De nadruk lag op het vinden van de juiste mensen en de best mogelijke opleiding", aldus Willem-Alexander.

  Kracht

  De koning legde uit waar de kracht van Nederland vandaan kwam. In Nederland luistert het bestuur naar de burgers, en bouwt verder op initiatieven die in de maatschappij worden genomen. We noemen dat wel een netwerksamenleving. "Dat versterkt het fundament onder alle bestuursniveaus." Van belang is ook samenhang, het wegen van alle belangen bij stedelijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat beslissingen langer duren dan in China, gaf Willem-Alexander toe. "Veel langer dan u gewend bent. Maar de tijd die je kwijt bent aan overleg wordt meer dan goed gemaakt in stabiliteit en duurzaamheid."

  Een derde essentieel element van de Nederlandse bestuurscultuur was respect voor de rechtsinstellingen. "Onafhankelijke rechtbanken bijvoorbeeld, en onafhankelijke inspecties. Zij zijn de garantie dat mensen eerlijk en in overeenstemming met de wet worden behandeld. Dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat ambtenaren hun integriteit behouden", zei Willem-Alexander. Ook China streefde daarnaar, en de grote uitdagingen waarvoor beide landen stonden maakte het logisch om samen te werken, aldus de koning. Dat over zaken verschillend werd gedacht, mocht daarbij geen belemmering zijn.

  28 oktober 2015 - 10:13