×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander bezoekt moskee in Panningen

  Koning mist vlaai tijdens werkbezoek aan Limburg

  Willem-Alexander bezoekt moskee in Panningen

  Koning Willem-Alexander heeft donderdag een leerzaam werkbezoek gebracht aan de Limburgse gemeente Peel en Maas. In het dorp Panningen hoorde hij hoe mensen met verschillende achtergonden in de buurt met elkaar samenleven. En wat ze eraan doen de onderlinge band te versterken.


  Het bezoek paste in een reeks waarin koning Willem-Alexander wil leren hoe mensen zich in Nederland thuisvoelen en wat er aan gedaan wordt om daar voor te zorgen. Hij was met dit doel voor ogen al in Rotterdam en Eindhoven, en nu wilde hij naar een plattelandsgemeente om te zien of er verschillen waren met de grote steden.

  Volgens de koning was de visite in het 'mooie Limburg' eigenlijk te kort, maar hij had toch een goed idee gekregen hoe in de elf kernen van de gemeente wordt samengewerkt en samengeleefd. Er was eigenlijk één minpuntje: de Limburgse vlaai ging aan Willem-Alexander voorbij. "Als je geen vlaai hebt gehad, ben je niet in Limburg geweest", wist hij, maar zijn adviseur was onverbiddelijk. Er was geen tijd.

  Identiteit

  In Panningen bezocht hij een middelbare school waar kinderen uit alle elf kernen van Peel en Maas samenkomen. Hun identiteit wordt deels bepaald door het dorp waar ze vandaan komen. De school heeft allerlei programma's bedacht om te zorgen dat de jongeren zich veilig en thuis voelen, maar dat dat ze zich ook mengen met klasgenoten uit andere kernen. In een discussie met acht scholieren werd de koning duidelijk gemaakt dat de kernen, waar ze wonen, er ook echt toe doen.

  Van de school ging Willem-Alexander naar de naastgelegen Marokkaanse moskee, waar onder meer de moskeebrand in Helden uit 2004 ter sprake kwam. Ook hier stond het 'thuis voelen' centraal in de gesprekken.

  10 september 2015 - 15:05