×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Warme woorden voor Máxima in Tanzania

  Koningin lanceert er vandaag nationaal plan

  Warme woorden voor Máxima in Tanzania

  Koningin Máxima begint de tweede dag van haar werkbezoek aan Tanzania donderdag met een bezoek aan de Nationale Bank. Daar staat een ontmoeting met de bankpresident op het programma en de lancering van een ambitieus nationaal plan voor toegang tot financiële diensten voor de hele bevolking. De koningin is door het Oost-Afrikaanse land uitgenodigd daarvoor de aftrap te geven.


  Máxima zei woensdagavond tijdens haar tafelrede tegen de Tanzaniaanse president Jakaya Mrisho Kikwete ,,enorm opgetogen" te zijn over het plan. Er is enorm veel werk verricht om het plan op te zetten. Het is een soort blauwdruk om in 2025 de hele bevolking toegang te laten hebben tot financiële diensten. Volgens Kikwete had Máxima, die donderdag ook een toespraak houdt bij de presentatie, Tanzania daarbij “veel inspiratie gegeven.” Máxima waarschuwde wel dat het opzetten en uitrollen van het plan alleen niet voldoende is. Ze bood haar hulp aan, in haar capaciteit als VN-pleitbezorger.

  De koningin had eerder op de dag even moeten wachten op de terugkeer van Kikwete uit Johannesburg. "Ik ben om zes uur teruggekomen", verontschuldigde de president zich. De ontvangst werd daardoor enige tijd opgeschoven. Hij was in Zuid-Afrika voor de herdenkingsdienst voor oud-president Nelson Mandela en bracht woensdag in het Uniegebouw in Pretoria de laatste eer aan de vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd overleden Mandela.

  Presidentsvrouw 'Mama' Salma Kikwete was een dag eerder al teruggekomen, vertelde ze eerder woensdag aan Máxima bij de vrolijke welkomstceremonie op het Julius Nyerere vliegveld van Dar es Salaam. "Mijn man zit nu in het vliegtuig", zei de koningin.

  Laatste groet

  Ook koning Willem-Alexander had in Pretoria een laatste groet gebracht aan Mandela, die in 2002 nog eregast was bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Van de herdenkingsdienst had de koningin een stukje gezien op CNN, zo vertelde ze.

  Máxima haalde met de presidentsvrouw herinneringen op aan de laatste visite van de Tanzaniaanse president aan Nederland, slechts twee weken voor de inhuldiging van Willem-Alexander. Dat gaf het bezoek iets onwezelijks, aldus Máxima. De president zelf kwam er in zijn tafelrede ook op terug. "Toen ik bij u thuis op bezoek was, waren de voorbereidingen in volle gang", zei president Kikwete. "Ik weet niet of u nog op dezelfde plek woont", vroeg hij zich af. De koningin beaamde het.

  12 december 2013 - 12:26