×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Video – Prinses Beatrix viert 78e verjaardag

  Nog altijd actief lid van het Koninklijk Huis

  Video – Prinses Beatrix viert 78e verjaardag

  Prinses Beatrix is zondag 78 jaar geworden. De oud-vorstin viert haar verjaardag naar verwachting in familiekring. Maandag wordt er voor haar gevlagd, maar een 'Koninginnedag' ter harer ere is er sinds haar aftreden niet meer bij.


  De prinses kondigde haar terugtreden aan op 28 januari 2013, drie dagen voor haar 75e verjaardag en kort na staatsbezoeken aan Brunei en Singapore. In de televisietoespraak waarin ze haar voornemen bekend maakte, uitte Beatrix de wens dat zij 'velen van u nog dikwijls kan ontmoeten'.

  Het vrijwillig pensioen betekende dan ook geen geheel terugtrekken uit de samenleving om op kasteel Drakensteyn voltijds te gaan beeldhouwen. Ook als prinses vindt Beatrix, zoals ze destijds haar taak omschreef, het 'inspirerend om zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots.' Zo was ze bij de nationale herdenking voor de slachtoffers van de neergeschoten vlucht MH17, maar ook bij de vieringen van 200 jaar Koninkrijk.

  Kunst en cultuur

  Beatrix is evenals zus prinses Margriet en zwager Pieter van Vollenhoven nog altijd een actief lid van het Koninklijk Huis, al zijn de publieke optredens aanzienlijk minder en wordt de agenda veel meer bepaald door de eigen interesses: kunst en cultuur, Unicef, Jantje Beton. De oud-vorstin verschilt daarin van haar oud-collega's van België en Spanje, Albert (81) en Juan Carlos (78), die enkele uitzonderingen daargelaten, volledig in de ruststand zijn gegaan.

  Dat het in hun beider families alles behalve pais en vree is, is daar zeker debet aan. Dat Beatrix haar troonsafstand jarenlang zorgvuldig heeft voorbereid, en daarbij ook het toekomstige koningspaar betrok, ongetwijfeld ook.

  Beatrix heeft nu meer tijd voor haar kleinkinderen, op wie ze zichtbaar trots is getuige bijvoorbeeld de foto die ze afgelopen kerst als kaart verstuurde, poserend met alle acht op de beruchte bootsteiger bij de koninklijke villa in Griekenland. En hoewel de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen heeft gedaan over haar aanwezigheid bij de jaarlijkse fotosessie in Lech, moet het gek lopen wanneer de prinses niet in het Oostenrijkse skidorp verschijnt voor een wintersportvakantie met haar familie.

  Bekijk hieronder een video over de geboorte van prinses Beatrix in 1938.

  31 januari 2016 - 11:28