×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Negeren, die Samantha

  Door Marc van der Linden

  De Engelse zender Channel 5 zond onlangs de documentaire Meghan And The Markles: A Family At War uit. De hysterische titel zorgde ervoor dat ik er niet veel van verwachtte. Maar al snel bleek dat de documentaire goed in elkaar zat. Natuurlijk kreeg Meghan’s halfzus Samantha alle ruimte haar gal te spuwen en werd zijzelf nauwelijks kritisch…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Video: Koning spreekt bij VN over MH17

  Verantwoordelijken moeten worden achterhaald en berecht'

  Video: Koning spreekt bij VN over MH17

  Alle landen moeten zich inzetten om de verantwoordelijken van de vliegramp met MH17 te achterhalen en te berechten. Dat zei Koning Willem-Alexander maandag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Hij riep daarmee op om de VN-resolutie rond MH17 uit te voeren.


  “Geweld mag nooit overheersen”, zei Willem-Alexander. “Onrecht doet pijn als een open wond. Honderden families uit tien landen, waaronder Maleisië, Australië en Nederland rouwen nog iedere dag om hun dierbaren die omkwamen bij de ramp met de MH17. De Nederlandse regering zal – in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties – niet rusten voordat ook hier recht gedaan is.”

  Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) reageerde dat Nederland met de toespraak duidelijk heeft laten blijken dat Nederland recht wil voor wat er is gebeurd met MH17. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

  Niet toevallig

  De koning is de eerste Nederlandse vorst in het zeventigjarig bestaan van de VN die deze vergadering toesprak. Het moment van zijn toespraak was niet toevallig. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2017-2018. De koning maakte zich daar hard voor.

  Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Italië en Zweden zijn eveneens in de race om de zetels in te nemen. Al vijf keer eerder was Nederland lid van de Veiligheidsraad.

  Doortastender

  Nederland vindt dat de Veiligheidsraad van de VN “doortastender moet kunnen optreden bij ernstige, grootschalige wreedheden”, aldus de koning. “Meer terughoudendheid bij het uitspreken van veto’s helpt daarbij.”

  De legitimiteit van de Veiligheidsraad staat volgens hem onder druk. “Een Veiligheidsraad waarin een deel van de wereldbevolking zich onvoldoende herkent, kan zijn essentiële functie als mondiaal centrum waar vrede en veiligheid worden bewaakt en conflicten worden bezworen, niet goed vervullen. Met name Afrika is ondervertegenwoordigd. Maar ook de stem van andere regio’s en landen wordt onvoldoende gehoord. Dat behoeft aanpassing”, benadrukte koning Willem-Alexander.

  29 september 2015 - 09:11