×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Video: Koning opent fietsfabriek Gazelle

  Elektrische fietsen zijn 'best wel leuk'

  Video: Koning opent fietsfabriek Gazelle

  Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag zelf kunnen ervaren dat fietsfabriek Gazelle en Dieren nauw met elkaar zijn verbonden. Honderden inwoners van de Gelderse plaats waren op de been om hem te verwelkomen bij de opening van de vernieuwde fabriek, die nog altijd midden in het dorp ligt. De koning kreeg ook veel bijval toen hij een nieuwe elektrische fiets uitprobeerde op de speciaal aangelegde testbaan. "Best wel leuk eigenlijk", meende de koning, die meteen een extra rondje pakte.


  Gazelle heeft in twee jaar tijd verbouwd en gebouwd en dat resulteerde in een splinternieuwe montagehal, die kleiner maar veel efficiënter is en beter uitgerust dan de vorige productiecapaciteit. De koning kreeg een uitgebreide rondleiding en kwam daarbij ook langs de tandem waarop zijn grootouders prinses Juliana en prins Bernhard ten tijde van hun verloving in 1936 rondreden.

  Zelf zorgt de koning voor een keurig evenwicht in zijn belangstelling voor de twee grote vaderlandse fietsmerken Gazelle en Batavus. Tijdens de fietsvierdaagse in Drenthe gebruikte hij voor de zomer een Batavus, maar bij de Winterspelen in Sotsji reden Willem-Alexander en Máxima op een Gazelle. Dat hun dochter Amalia op een opvallend rammelende Batavus naar school ging vorige week, werd in Dieren met gegniffel waargenomen. "Onze fietsen rammelen niet", heette het.

  De koning maakte zijn proefrit op de elektrische fiets van de toekomst. Het exemplaar, dat donderdag voor het eerst werd getoond, heeft nog geen naam maar heet simpelweg 'concept'. Gazelle exporteert nu een kwart van de productie, maar hoopt dat op te schroeven naar de helft. De e-bike is daarbij de troefkaart. Buiten Nederland is het vaak minder plat en veel warmer, zodat het eenvoudiger is een elektrische fiets te slijten dan een typisch Hollands exemplaar.

  4 september 2015 - 09:42