×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Twaalf kunstenaars maken schets van koning

  Definitieve keuze voor staatsieportretten in januari bekend

  Twaalf kunstenaars maken schets van koning

  Twaalf beeldend kunstenaars zijn uitverkoren om een schetsontwerp te maken voor een staatsieportret van koning Willem-Alexander. Op basis van die schetsen kiest een expertcomité half januari de drie kunstenaars die de uiteindelijke portretten mogen vervaardigen.


  Dat liet het Mondriaan Fonds vrijdag weten. Het fonds kreeg begin september van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW de opdracht de totstandkoming van drie staatsieportretten voor de nieuwe koning te begeleiden.

  Op de lijst staan zowel kunstenaars met een lange staat van dienst als collega's die minder ervaring hebben. De jongste kunstenaar die een ontwerp mag maken, is de uit Iran afkomstige Sam Samiee (1988). Hij woont en werkt in Enschede. De oudste geselecteerde kunstenaar is Emo Verkerk (1955) uit Den Helder.

  Selectie

  Bij de selectie van de 12 kunstenaars is gelet op de kwaliteit van het oeuvre en 'de verwachting dat zij een herkenbaar, monumentaal en representatief werk kunnen maken dat tegelijkertijd zal verrassen'. Van hen verwacht het expertcomité 'voorstellen van intense portretten die ook na lange tijd blijven boeien'.

  Het comité heeft de kunstenaars gekozen uit een voorselectie die was gemaakt door vier 'scouts'. Zij droegen ieder tien kunstenaars voor. De schetsontwerpen zullen vanaf half januari te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam.

  Kosten

  De kosten voor het vervaardigen van de staatsieportretten bedragen circa 370.000 euro. Deze kosten zijn onder andere voor de materiaalkosten en het afkopen van de rechten van de drie uiteindelijke kunstwerken, het honorarium voor de opdracht, de voorstudies, de scouts en het expertcomité.

  Het is de bedoeling dat de portretten van de koning in het voorjaar gereed zijn. Ministeries, provincies, gemeenten en andere geïnteresseerden kunnen deze dan bestellen.

  15 november 2013 - 10:54