×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Thema Koningsdag 2019 bekendgemaakt

  'Wij, Amersfoort': de verhalen van de omgeving

  Thema Koningsdag 2019 bekendgemaakt

  Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft maandag een deel van het programma gepresenteerd van de festiviteiten op Koningsdag. De koninklijke familie viert dit jaar het feest in zijn gemeente mee. De Oranjes worden onder het motto ‘Wij, Amersfoort’ als in een boek vol verhalen meegenomen langs Amersfoort en de omliggende gemeenten, zo vertelde Bolsius.

  Op de verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers. Die hebben een divers verhaal zei de burgemeester tijdens een persbijeenkomst in de Mariënhof, waar op 27 april de twee uur durende rondgang door Amersfoort begint. Er werden vierhonderd ideeën aangedragen voor het programma. Maar net als in voorgaande jaren was het schipperen met de ruimte en de tijd, omdat gezien het wandeltempo maar iets meer dan een kilometer kan worden afgelegd.

  Er is ruimte voor Boogiewoogie Mondriaan, Lieve Vrouwen en een presentatie van alle 120 in de stad wonende nationaliteiten. Het koninklijk bezoek wordt muzikaal afgesloten op het Eemplein, maar Bolsius kon nog niet vertellen wie zouden optreden. De regiogemeenten presenteren zich met een noviteit, een pubachtige quiz. Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten hoopt dat ook de koninklijke familie daaraan zal deelnemen.

  Johan van Oldenbarnevelt

  Op het programma staat ook een ontmoeting van de Oranjes met ‘Johan van Oldenbarnevelt’, de raadspensionaris die 400 jaar geleden mede door toedoen van prins Maurits ter dood werd gebracht. Een verlate verzoening wilde Bolsius het niet noemen. “Het is aan de koninklijke familie hoe ze het invullen.”

  Amersfoort heeft de kosten van Koningsdag op ruim een miljoen euro begroot. Bijdragen komen ook van de regiogemeenten en de provincie Utrecht, die nog wel de jaarrekening goedgekeurd moet krijgen om de geldstroom op gang te houden.

  11 maart 2019 - 14:09