×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Stichting Laurentien reageert op kritiek

  Onsamenhangende en valse beschuldigingen'

  Stichting Laurentien reageert op kritiek

  In de Tweede Kamer zijn vragen gerezen over de Stichting Lezen & Schrijven, een gesubsidieerde organisatie tegen laaggeletterdheid waar prinses Laurentien erevoorzitter van is. Jasper van Dijk van de SP is 'verbaasd' over berichten over vermeende onzuiverheden. Hij gaat vragen stellen aan onderwijsminister Jet Bussemaker. Inmiddels heeft de stichting gereageerd op de beschuldigingen.


  De stichting zit in een duur deel van Den Haag en zou nogal wat feesten en partijen houden. Ook is de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Oud-minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt is (onbezoldigd) voorzitter van de door haar toenmalige departement gesubsidieerde organisatie. Een oud-medewerker van haar is adjunct-directeur. De stichting werd opgericht door prinses Laurentien.

  'Er zijn veel laaggeletterden en het budget daarvoor is niet breed', aldus Van Dijk. Feestjes en dure panden horen daar volgens hem niet van betaald te worden. Ook moet er helderheid komen over de relatie met het ministerie van Onderwijs, vindt het Kamerlid. Het lijkt erop dat Lezen & Schrijven 'bij het ministerie op schoot zit', aldus Van Dijk. Hij zegt signalen te hebben van andere organisaties, die ook projecten tegen analfabetisme willen ontwikkelen, maar dat die de indruk hebben dat ze niet voor subsidie in aanmerking komen doordat Lezen & Schrijven het meeste geld opslokt.

  De stichting spreekt van 'onsamenhangende en valse beschuldigingen'. 'Alle feesten (zoals bijeenkomsten met prominenten) worden betaald uit private bijdragen. Alle subsidies van het ministerie zijn vooraf met de Tweede Kamer besproken en goedgekeurd. Ook omdat hare koninklijke hoogheid prinses Laurentien betrokken is bij de stichting, heeft de stichting een stevig accountantsregime, een bestuur en raad van toezicht.'

  Dat Van Bijsterveldt destijds subsidie heeft geregeld voor de stichting om er later voorzitter van te worden, is volgens de stichting 'nergens op gestoeld'. 'Ze doet dit werk omdat laaggeletterdheid haar al jaren aan het hart gaat!' De adjunct is aangenomen 'vanwege zijn kennis en ervaring'.

  6 oktober 2014 - 14:41