×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Staatsbezoek aan Indonesië komt op goed moment

  Nederland deelt zijn expertise op gebied van watermanagment

  Staatsbezoek aan Indonesië komt op goed moment

  Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en de visite van de begeleidende handelsmissie komt voor Jakarta als geroepen.


  Eén van de aandachtspunten bij het op 10 maart beginnende bezoek is namelijk de waterhuishouding en alles wat daarbij hoort zoals nieuwe watertechnologie, kustontwikkeling en het weerbaar maken van steden tegen het water.

  Jakarta is er de afgelopen dagen weer aan herinnerd dat de stad, die langzaam maar zeker verzakt, zeer kwetsbaar is. Niet alleen voor zeewater maar ook voor overvloedige regen, zoals die van de voorbije dagen. Volgens het Indonesische agentschap voor meteorologie is klimaatverandering, waardoor bijvoorbeeld de gemiddelde temperaturen in onder meer Jakarta zijn opgelopen, mede oorzaak van de problemen.

  Bij overstromingen dinsdag kwam zelfs een deel van het presidentieel paleis in de hoofdstad onder water te staan en vele verkeers- en transportaders moesten worden afgesloten. Bijna 20.000 mensen moesten hun huizen uit in delen van Groot-Jakarta. Begin dit jaar waren er ook al serieuze problemen nadat met Oudjaar 377 mm water uit de lucht kwam vallen. Maar niet alleen de regen is een bedreiging. Langs de kust zijn tegen het jaar 2050 zo’n 23 miljoen Indonesiërs in gevaar, zo is uit studies gebleken.

  De Nederlandse expertise op het gebied van watermanagement – een specialisme ook van Willem-Alexander die in het verleden al eens over water en sanitatie sprak tijdens een congres op Bali – is dan ook welkom. In het kielzog van het koningspaar reist daarom ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar Indonesië, waar ze op haar beleidsterrein en met de handelsmissie een druk programma afwerkt.

  27 februari 2020 - 10:33