×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Servies in Het Loo is roofkunst’

  Ontdekt in oude veilinggids

  Servies in Het Loo is roofkunst’

  Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea hebben hoogstwaarschijnlijk roofkunst in hun bezit. Het gaat om porseleinen serviesgoed van de Joodse bankiersfamilie Gutmann, dat in 1934 onder dwang van de nazi's is geveild.


  Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, meldde onderzoeker Arthur Brand woensdag na berichtgeving in De Telegraaf.

  Zes serviesdelen die in de gids prijken, staan tegenwoordig in Het Loo en nog eens zes zijn in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen te vinden. Daarnaast hebben het Rijksmuseum in Amsterdam, het Streekmuseum in Tiel en het Historisch Museum in Deventer elk een bord in hun collectie. Het zogeheten Meissen-servies was ooit van stadhouder Willem V en is beschilderd met Nederlandse dorps- en stadsgezichten.

  Een exact prijskaartje wil Brand niet aan de stukken hangen: het zou om tien- tot honderdduizenden euro's kunnen gaan.

  Teruggeven

  Nabestaanden van Gutmann hebben zijn nog niet naar de Nederlandse staat en de zogeheten Restitutiecommissie gestapt om de kunst terug te krijgen, maar Brand gaat er vanuit dat dit snel zal gebeuren. "De Duitse regering ontdekte in 2009 dat er een schilderij van Gutmann in de Bondsdag hing. Dat hebben ze met het schaamrood op de kaken snel teruggeven. Hetzelfde gebeurde in Oostenrijk. Nederland zal dan wel snel volgen.''

  Paleis Het Loo laat weten de zaak 'zeer, zeer serieus' te nemen en een herkomstonderzoek te starten. "Hopelijk weten we in de loop van volgende week meer'', aldus een woordvoerder van het Apeldoornse paleis.

  14 mei 2014 - 09:43