×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Laurentien krijgt buikpijn van kinderarmoede

  Kinderen schamen zich voor armoede in hun gezin

  Prinses Laurentien krijgt buikpijn van kinderarmoede

  Prinses Laurentien zet haar schouders onder de aanpak van kinderarmoede in Nederland. In ons land leven volgens de Alliantie Kinderarmoede 378.000 kinderen, een op de negen, onder de armoedegrens.


  “Ik krijg er buikpijn van dat het het probleem niet meteen is opgelost. Als je met kinderen praat en hun gevoelens absorbeert, wil je niets liever dan een toverstok”. Vertelt Laurentien in het AD.

  Kinderen schamen zich voor armoede in hun gezin, weet Laurentien op basis van gesprekken met kinderen. “Armoede gaat om veel meer dan geld. Het gaat erom dat je opgroeit in armoede, dat je je schaamt dat je minder bent dan anderen, dat je moet liegen tegen je vriendjes. Dat je smoesjes moet verzinnen naar je vrienden, omdat er geen geld is om naar de film te gaan. Een jongetje dat zei: ik zou wel voetbalschoenen willen hebben, maar ik durf het aan mijn ouders niet te vragen. Dat is een verstoring van de verhoudingen. Dat stemgeluid is waar we naar moeten luisteren.”

  Prinses Laurentien is mede-oprichter van de in maart opgerichte Alliantie Kinderarmoede, waarin negentig partners samenwerken om kinderarmoede op te lossen. Komende week start een landelijke actie, die begint in Zuid-Holland en op zaterdag 17 oktober eindigt met een slotmanifestatie in Den Haag. Laurentien: “We beginnen op 11 februari met een zevental regionale Publieksacademies Kinderarmoede met als doel om samen iets tegen kinderarmoede te doen. Gemeenten, scholen, maatschappelijke organisaties, bedrijven tot inwoners zelf: iedereen kan bijdragen.” Laurentien draagt bij aan de regionale bijeenkomsten in de vorm van een videoboodschap.

  Het doel van de Alliantie Kinderarmoede is een kinderarmoedevrij Nederland in 2030.

  9 februari 2020 - 12:43