×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Christina koos voor crematie

  Ze wordt donderdag in besloten kring gecremeerd

  Prinses Christina koos voor crematie

  De koninklijke familie kan volgende week in de Koepel van Fagel afscheid nemen van de vrijdag overleden prinses Christina. Het gebouw ligt op het terrein van Paleis Noordeinde, naast het park en tussen het Koninklijk Huisarchief en de Koninklijke Stallen. Prinses Christina, die de laatste jaren in Italië woonde, had boven het hoofdgebouw van de stallen een eigen appartement. Ze wordt donderdag in besloten kring gecremeerd.

  Het is voor de tweede keer dat het gebouw wordt gebruikt om afscheid te nemen van een overledene. Koningin Beatrix stelde het gebouw in augustus 2010 beschikbaar aan haar neven en nichten na het overlijden van prins Carlos Hugo, ex-man van haar zus prinses Irene en vader van de prinsen Carlos en Jaime en de prinsessen Margarita en Carolina de Bourbon de Parme. Vanuit Den Haag werd de kist met stoffelijk overschot daarna overgebracht naar Italië, waar de prins uiteindelijk begraven werd in Parma.

  De Koepel van Fagel is een overblijfsel van de woning van de vroegere buren van de koninklijke familie, de regentenfamilie Fagel die vijf generaties lang de griffiers leverde van de Staten-Generaal. In de Koepel was een omvangrijke boekenverzameling ondergebracht, die in 1802 vanwege geldzorgen noodgedwongen verkocht werd aan Trinity College in Dublin.

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten de universiteitsbibliotheek in juni tijdens hun staatsbezoek aan Ierland, en bekeken toen ook de Fagel-collectie. De Koepel, met prachtig interieur van de architect Daniel Marot, kwam in 1855 in het bezit van het Koninklijk Huis.

  18 augustus 2019 - 10:38