×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Beatrix bij 75e herdenking razzia

  De wraak van Generaal Christiansen

  Prinses Beatrix bij 75e herdenking razzia

  Prinses Beatrix is woensdag bij de 75e herdenking van de razzia van Putten. Zij praat daar ook met een aantal nabestaanden van de ruim 650 mannen die op 2 oktober 1944 door de Duitsers werden weggevoerd, als vergelding voor een aanslag van het verzet op officieren van de Wehrmacht. Van de weggevoerde mannen kwamen er na de oorlog maar 48 terug.

  Het Veluwse verzet beschoot op 1 oktober op de weg van Putten naar Nijkerk een Duitse auto met daarin twee officieren en twee korporaals. Waarom ze dat deden is nooit helemaal opgehelderd. Een van de officieren overleefde de aanslag niet.

  Generaal Friedrich Christiansen was woedend en nam meteen wraak. Hij liet de hele Puttense bevolking uit hun huizen halen. Alle mannen tussen de 15 en 50 jaar werden afgezonderd en op 2 oktober op transport gesteld. Via Kamp Amersfoort kwamen zij in Neuengamme en andere concentratiekampen terecht. Ondertussen staken de bezetters ruim honderd huizen in het dorp in brand.

  Prinses Juliana onthulde in 1949 in Putten een monument voor de slachtoffers van het drama. Beatrix was bij de vijftigste herdenking van de razzia ook in Putten.

  2 oktober 2019 - 14:07