×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Carlos wordt vijftig jaar

  "Ik zie mezelf nog steeds als een erfgenaam van een dynastie..."

  Prins Carlos wordt vijftig jaar

  Prins Carlos viert maandag zijn vijftigste verjaardag. Carlos is de oudste zoon van prinses Irene en wijlen prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma.


  In Italië is hij hertog van Parma en Piacenza en voor een deel van de carlistische beweging in Spanje is hij koning Carlos Javier. Thuis in Den Haag is hij vooral echtgenoot en vader van drie kinderen en strijder voor een duurzamer samenleving.

  “Ik zie mezelf nog steeds als een erfgenaam van een dynastie die een aantal waarden heel hoog in het vaandel had en heeft. Die waarden probeer ik overal in Nederland, Italië en Spanje uit te dragen. Een van die waarden is compassie, aandacht voor elkaar en voor de natuur. Dat deed mijn familie en dat doe ik nu ook in gesprekken met onder meer bedrijven en organisaties”, vertelde Carlos in een gesprek met Royalty.

  De prins weet de verschillende rollen die hij heeft redelijk te combineren. Parma ziet hem minstens één keer per jaar officieel op bezoek komen, vergezeld door echtgenote Annemarie en broer prins Jaime, en af en toe ook met de kinderen om die voorzichtig en op natuurlijke wijze te laten wennen aan hun vorstelijke erfgoed. De laatste jaren heeft Carlos de bezoeken verbreed en vorig jaar bracht hij op uitnodiging van de Soevereine Orde van Malta ook een bezoek aan Venetië.

  Samenleven

  “In Nederland ben ik directeur van Compazz, een consultancy op het gebied van de wisselwerking tussen economie en ecologie, duurzaamheid en een verantwoord milieu. Deze thema’s spelen ook in Italië en die bespreek ik in de hoedanigheid van mijn positie als hertog van Parma”, aldus de prins. “Dat doe ik bijvoorbeeld met industriëlen, met mensen van de universiteit van Parma en met grootgrondbezitters in Parma en Piancenza.”

  Eigenlijk hetzelfde wat hij met Compazz in Nederland doet. In zijn toespraken bij carlistische bijeenkomsten in Spanje, zoals onlangs in Valencia, komen de thema’s ook terug. De prins moet daar nog meer op zijn woorden passen. Spanje heeft immers een koningshuis – een andere tak van de Bourbon-familie. Dus de claim op de troon is vooral een symbolische. Carlos, die in een podcast voor het blad Vorsten ingaat op zijn rol in Spanje, onderstreept het liefst universele waarden en een harmonieus samenleven in een meer federaal Spanje.

  26 januari 2020 - 15:31