×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima ontmoet slachtoffers explosie Urk

  Feestelijk programma kort onderbroken voor 'geheime' ontmoeting

  Máxima ontmoet slachtoffers explosie Urk

  De gasexplosie en daarop volgende brand die afgelopen vrijdag in Urk zes huizen verwoestte en de bewoners dakloos maakte, deed in het weekeinde ook bij het Oranje Fonds en in het paleis een waarschuwingslicht doen branden.


  Koningin Máxima immers zou deze week naar het voormalige Zuiderzee-eiland komen voor de feestelijke lancering van Burendag 2016. Kon dat nog wel doorgaan zoals gepland op het moment dat de hechte Urker gemeenschap veel verdriet had, formuleerde Oranje Fonds-directeur Ronald van der Giessen het dilemma. ''Daar moest over gesproken worden."

  Burgemeester Pieter van Maaren kreeg daarom maandag een telefoontje van het hof om de stemming in Urk te peilen en te overleggen over de wijze waarop op gepaste wijze aandacht kon worden besteed aan het drama. De oplossing die werd bedacht, was inventief. In het nog niet gepubliceerde programma van het bezoek van de koningin werd ruimte gemaakt voor een ontmoeting met de getroffen Urkers. Die kregen dinsdag discreet een uitnodiging.

  Achterdeur

  Terwijl de aandacht van de media donderdag uitging naar de gesprekken die Máxima voerde met vertegenwoordigers van buurtverenigingen, werden de speciale genodigden via de achterdeur naar een ontmoetingsruimte gebracht. Daar had de koningin een kort treffen met hen. ''Heel bijzonder dat ze haar konden ontmoeten en de hand konden schudden", aldus de burgemeester na afloop.

  Pas toen de bijeenkomst was afgelopen en Máxima zich meldde voor het geven van het startsignaal voor de landelijke inschrijving voor Burendag, werd bekendgemaakt wat net had plaatsgevonden. De verzamelde Urkers begroetten het nieuws met applaus. De koninklijke aandacht was welkom, net als financiële steun voor de gedupeerde gezinnen voor wie maandag een inzamelingsactie is begonnen.

  9 juni 2016 - 23:59