×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Originele briefteksten Wilhelmina openbaar

  Originele briefteksten Wilhelmina openbaar

  De brieven die koningin Wilhelmina (1880-1962) schreef aan haar Engelse gouvernante Elizabeth Saxton Winter (1855-1936) verschijnen in originele vorm in een boek met als titel Darling Queen - Dear old Bones.


  Vijf jaar geleden werd al een bundel met Nederlandse vertalingen gepubliceerd, maar er was vraag naar de exacte Engelstalige bewoordingen van de vorstin, zegt samenstelster en kunsthistorica Renny van Heuven-van Nes.

  Ze was meer dan dertig jaar conservator op Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, waar woensdag het officiële eerste exemplaar wordt overhandigd aan Fred de Graaf, voormalig burgemeester van (Wilhemina's favoriete stek) Apeldoorn en bestuurslid van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

  Het gaat om bijna 250 brieven, maar ook een aantal telegrammen. 'Nieuw' in de Engelstalige uitgave zijn zestien teruggevonden brieven van Saxton Winter. Die zijn bijzonder, omdat Wilhelmina veel documenten verbrandde. Een nicht van de gouvernante bewaarde de brieven van de Nederlandse koningin echter zorgvuldig.

  Wilhelmina noemde de gouvernante waarschijnlijk 'Dear old Bones', omdat ze wat krakemikkig was, vermoedt Van Heuven. 'En dat deed ze dus op haar tiende al, wat natuurlijk nogal vrijpostig was'. De eerste brieven van de kleine Wilhelmina waren fonetisch. Het werkwoord schaatsen, to skate, werd 'skeet', een kapel ofwel chapel een 'tcheppel', een dienst, een service, een 'surwis' en mensen, people, 'pipel'.

  De vrouwen hielden altijd een stevige band, ook nadat Saxton Winter in 1896 het veld moest ruimen omdat Wilhelmina's opleiding officieel was afgerond. 'De koningin schreef haar daarna op zondag altijd een lange brief, ook al omdat ze wel besefte dat de gouvernante in een zwart gat was beland'.

  De brieven zijn belangrijk voor de Oranjehistoriografie, zegt Van Heuven, omdat Wilhelmina eerlijk en open schreef over wat ze meemaakte en wie ze ontmoette. Saxton Winter is in historisch opzicht ook van grote betekenis, doordat ze de jonge koningin mede opvoedde, samen met moeder koningin-regentes Emma, van wie ook nog 32 brieven zijn opgenomen.

  Uit de brieven komt Wilhelmina al op jonge leeftijd naar voren als een wijsneus. Ze is amper zestien als ze schrijft: 'Er gaat niets boven Rembrandt' en zeventien als ze echt van plan is een 'moeder voor het volk' te zijn.

  1 november 2017 - 09:47