Placeholder

Oranjes blijven ook in Dordrecht aanraakbaar

Burgemeester Arno Brok straalde maandagmorgen op de persconferentie in het stadhuis van Dordrecht. Daar mocht hij dan eindelijk de grote lijnen van het programma voor 'Koningsdag nieuwe stijl' officieel bekendmaken. Een deel was in januari al uitgelekt. ''Het is bijna zover. We zien er naar uit. Nog maar vijf weken te gaan", aldus Brok na afloop van de presentatie.

Hij is nog altijd verheugd dat koning Willem-Alexander de 'oudste stad van Holland' heeft uitgezocht voor de première van een meer eigentijdse invulling van de viering van de nationale feestdag. ''Er zijn vooraf geen eisen gesteld. Het programma is niet door het hof geregisseerd. We hebben alleen van de koning een paar contouren gekregen en konden het verder helemaal zelf invullen", vertelde Brok.

Koningsdag moet in de woorden van de burgemeester een echt volksfeest worden. Voor Brok én de koninklijke familie is het daarbij belangrijk dat de Oranjes benaderbaar blijven en goed zichtbaar zijn voor iedereen. ''Die nabijheid staat voorop", zei Brok. En de koninklijke familie werkt er op 27 april zelf aan mee door met een fikse afvaardiging aanwezig te zijn.

Apeldoornse tak

Her en der was vorig jaar geopperd dat het na de laatste Koningsdag 'oude stijl' exit zou zijn voor de Apeldoornse tak van de familie, maar de koninklijke neven en hun echtgenotes zijn er gewoon weer bij. ''Heel fijn. Ik ben er erg blij", aldus burgemeester Brok. Alleen de 'oude generatie' met prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven houdt het voor gezien en ook prinses Mabel doet niet mee.

De koningsdochters Amalia, Alexia en Ariane maken een deel van het ruim twee uur durende programma mee. Vorig jaar was hun komst naar Amstelveen vooraf geheim gehouden, dit keer mocht de trotse Brok hun aanwezigheid op de druk bezochte persconferentie aankondigen.

Programma

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen hun bezoek aan Dordrecht op het Groothoofd, een kade langs het rivierenknooppunt van Oude Maas, de Noord en de Merwede. Ze zullen daar per boot om 11.00 uur arriveren. Op het Groothoofd zullen de koninklijke gasten een 'Grande Parade' bijwonen, een soort vlootschouw. Zo'n vijftig oude en moderne vaartuigen komen langs op het rivierenknooppunt. Vervolgens trekt het gezelschap de stad in voor een tour langs de 'iconen' van Dordrecht, zoals burgemeester Brok het verwoordde.

In tegenstelling tot de Koninginnedagen uit het verleden wordt niet alleen maar door de stad gewandeld. Het gezelschap verplaatst zich per boot, met elektrisch vervoer en het laatste stuk lopend. Er staan verschillende bezoeken op stapel aan de Dordtse iconen, zoals de Grote Kerk met een presentatie van het jaarlijkse Bach Festival en het Scheffersplein, een horecaplein in hartje binnenstad waar ambachtelijke bedrijven hun producten tonen.

Hof van Dordrecht

De volgende stop is het Hof van Dordrecht, een historisch museum rond de eerste vrije Statenvergadering in 1572. De koning zal het museum officieel openen. Daarna gaat het naar het laatste punt, het Statenplein waar een manifestatie plaats heeft met als thema 'De Dordtse jeugd is het einde'.

De kosten van deze Koningsdag zijn begroot op 1 miljoen euro, waarvan de gemeente 750.000 euro bijdraagt en de provincie Zuid-Holland 250.000 euro.