×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Ook Beatrix gaat mee met haar tijd

  Prinses Beatrix geeft na zes jaar weer persgesprek

  Ook Beatrix gaat mee met haar tijd

  Als koningin waren camera's vrijwel altijd taboe bij gesprekken met de pers na afloop van staats-en streekbezoeken.


  Vrijdag echter gaf Beatrix in Oranjestad op Sint Eustatius haar eerste persgesprek met draaiende camera’s. In de regen nog wel, bij de poort van een kerkruïne.

  Het was ook de eerste keer dat Beatrix instemde met zo’n gesprek sinds haar laatste staatsbezoek als koningin, in januari 2013 in Singapore. Dat werd met terugwerkende kracht een bijzondere persontmoeting omdat de koningin luttele dagen later haar aftreden aankondigde. Willem-Alexander verklapte enkele maanden later dat zijn moeder toen heel blij was geweest dat de media niets vermoedden van haar voornemen.

  Beatrix verdween na haar terugtreden niet uit het openbare leven. Ze begon al in 2014 met een reeks bezoeken aan het Caribische deel van het koninkrijk. Bezoeken die in het bijzonder gericht waren op het ondersteunen van de lokale natuurorganisaties. Die hadden zich in 2006 verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance, met Beatrix als beschermvrouw. Een taak die ze meteen zeer serieus nam.

  Voorbeeld

  Het belang van het natuurbehoud en de wens dat ook in Nederland onder de aandacht te brengen, verleidde haar dit keer om na zes jaar weer een persgesprek te houden. Naar het voorbeeld van haar zoon en opvolger gebeurde dat met camera’s erbij. Daardoor zonder de regel dat ze niet rechtstreeks mocht worden geciteerd.

  Beatrix greep de gelegenheid aan om de schoonheid en uniekheid van het Caribisch deel van het koninkrijk voor het voetlicht te brengen. Die gingen haar als toekomstig koningin en daarna als koningin al aan het hart. Dat is ook na de troonswisseling niet veranderd.

  14 december 2019 - 12:26