×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nu toch openbare herdenking Koninginnedag

  Een kleinschalige bijeenkomst ter herdenking van aanslag

  Nu toch openbare herdenking Koninginnedag

  Hoewel het eerder niet de bedoeling was, organiseert Apeldoorn nu toch een kleinschalige openbare bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk in de Gelderse gemeente.

  Op 30 april 2009 reed Karst T. met zijn auto dwars door de mensenmenigte in een poging de koninklijke bus te rammen. In die open bus zat vrijwel de voltallige koninklijke familie, omdat die dag ook de honderdste geboortedag van koningin Juliana werd herdacht. De auto van T. raakte stuurloos en kwam tot stilstand tegen het monument De Naald. Zeven toeschouwers en hijzelf kwamen door de aanslag om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

  Apeldoorn kreeg naarmate 30 april naderde steeds meer vragen over een herdenkingsmoment, zegt een woordvoerster. Toen de Grote Kerk aanbood om van 16.00 tot 19.00 uur de deuren te openen, is besloten alsnog een openbare stilteplek te organiseren. In de kerk staan twee vitrines met kaarten, brieven en knuffels die in 2009 bij De Naald werden gelegd. In de kerk is geen programma.

  Voor nabestaanden en betrokkenen van de aanslag is er elders in Apeldoorn op 30 april een besloten herdenking.

  19 april 2019 - 14:16