×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • NRC ontdekt ‘schimmige deal’ tussen Staat en Koningshuis

  Parlement nooit ingelicht over miljoenentransacties

  NRC ontdekt ‘schimmige deal’ tussen Staat en Koningshuis

  Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over de “schimmige deal” waardoor de Staat volgens NRC dubbel betaalt voor de inventarissen van vier paleizen van de Oranjes.

  Uit onderzoek van NRC blijkt dat de de overheid het koningshuis de afgelopen veertig jaar miljoenen euro’s heeft betaald voor het onderhoud van de inventarissen van vier paleizen, terwijl de Staat deze al heeft overgekocht van de Oranjes en dus ook al betaalt voor het onderhoud.

  GroenLinks-politica Nevin Özütok spreekt van een “schimmige deal” die “leidt tot dubbele inkomsten koningshuis. Ik vraag minister president naar de kamer voor uitleg.” Ook coalitiepartij D66 wil uitleg. “Klinkt heel dubieus”, twittert Kamerlid Joost Sneller.

  Onderhoud

  Volgens het onderzoek van NRC betaalt de Nederlandse overheid al ruim dertig jaar vergoedingen voor het onderhoud van de paleisinventarissen, terwijl deze al die tijd op kosten van de Staat zijn onderhouden. Het gaat dit jaar om naar schatting 320.000 euro.

  De kostenvergoeding aan de koning bleef ongewijzigd toen de Rijksoverheid de inventarissen tussen 1982 en 2009 overnam van de Oranjes, samen met de plicht die te onderhouden. Over deze miljoenentransacties werd het parlement nooit geïnformeerd, aldus de krant.

  Inboedels

  Het gaat om vrijwel de complete inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Voor de koninklijke huisraad uit de eerste drie paleizen betaalde de overheid in de jaren tachtig zo’n 20 miljoen gulden aan prinses Juliana. Dat bedrag heeft nu een waarde van zo’n 17 miljoen euro.

  Aan de overnames door de Staat werd volgens het NRC nooit enige ruchtbaarheid gegeven. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt tegen de krant dat de „discussie over de inrichting van de paleizen minder zichtbaar is geweest”. Een reden daarvoor wil de RVD desgevraagd niet geven.

  9 september 2019 - 15:19