×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • NOS blikt terug op jaar van de koninklijke familie

  'Het jaar van de baard'

  NOS blikt terug op jaar van de koninklijke familie

  Een druk jaar zonder grote kwesties. Zo beschouwt de NOS in het Oranje Jaaroverzicht dat op oudejaarsavond (21.10 uur) wordt uitgezonden op NPO 2 het afgelopen jaar van de koninklijke familie.


  Het was ‘het jaar van de baard’. De nieuwe look van koning Willem-Alexander was misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen twaalf maanden. “Tot hij eraf is, blijft hij staan”, verklaarde de koning desgevraagd. “Het staat hem heel goed”, vond echtgenote koningin Máxima.

  In de terugblik komen dit jaar meer Oranjes aan bod dan in voorgaande afleveringen. Dat heeft onder meer te maken met het begin van de viering van 75 jaar bevrijding. Waarbij het voor de koninklijke familie ‘alle hens aan dek’ is om de talloze vieringen en herdenkingen bij te wonen. Van Terneuzen via de Ginkelse heide naar Putten en Bergen op Zoom, om maar een paar bestemmingen te noemen waar om beurten het koningspaar, prinses Beatrix en prinses Margriet acte de presence gaven. Komend jaar gaat dat in een nog hogere versnelling verder.

  Amalia

  Extra aandacht is er voor troonopvolgster prinses Amalia die eerder deze maand 16 jaar werd, en die op Koningsdag in Amersfoort eindelijk eens wat meer van zichzelf kon laten zien en horen voor de microfoons van NOS en RTL. Belangrijkste boodschap: ze wil geen showversie van zichzelf neerzetten. Ook Amalia’s oom prins Constantijn, die in oktober 50 werd, komt aan het woord. Hij voelde er niets voor om zielig te doen over de gouden kooi waarin hij werd geboren, maar zocht en pakte zijn kansen.

  Koningin Máxima vierde dit jaar een jubileum, ze is tien jaar pleitbezorger van de Verenigde Naties en kreeg voor deze werkzaamheden van alle kanten lof toegezwaaid. Voorlopig gaat de koningin, die de televisie een ongebruikelijk kijkje achter de schermen gunde, door met haar missie, zo vertelde ze. “Ik denk niet dat het ooit werkelijk gedaan is”, stelde ze tevens nuchter vast.

  Prinses Beatrix tenslotte toonde eerder deze maand op Saba en Sint Eustatius ondanks de naderende 82e verjaardag fit genoeg te zijn om bergen te beklimmen, wandelingen te maken, met kinderen te springen om ze warm te krijgen en een scherp oog en oor te hebben voor het natuurbehoud op de Caribische eilanden. Daar zijn immers honderd keer meer endemische soorten dan in Nederland zelf. “Het is goed dat eens te kunnen vertellen.”

  31 december 2019 - 09:00