×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nieuwe generaties hebben geen herinneringen aan paleis Soestdijk

  Vooral de ouderen die nog herinneringen hebben

  Nieuwe generaties hebben geen herinneringen aan paleis Soestdijk

  Het bordes van paleis Soestdijk, door de koninklijke familie aangeduid met 'stoep', had zondagmiddag een grote aantrekkingskracht op de laatste groepen bezoekers.


  Een enkeling nam ook een bekende pose aan: die van een wuivende koningin Juliana. Maar dat waren toch vooral de ouderen. Die hadden nog herinneringen aan de defilés die elk jaar op 30 april werden gehouden ter ere van de verjaardag de vorstin. Dat is al weer 40 jaar geleden.

  Niet gek dus dat de laatste jaren bij rondleidingen van schoolklassen eerst moest worden uitgelegd wie koningin Juliana en prins Bernhard – de in 2004 kort achter elkaar overleden laatste koninklijke bewoners van het paleis – waren. “Dat weten ze niet, tenzij de onderwijzer het er vooraf in de klas over heeft gehad”, vertelde André van Zaal die zondag op de laatste dag van de openstelling belangstellende media door het paleis leidde. Koningin Juliana trad in 1980 af en inmiddels zit haar kleinzoon op de troon. “De huidige generatie kent haar niet.”

  De sfeer bij de bezoekers is zondag heel anders dan in voorjaar 2007 toen Soestdijk voor het eerst sinds de bewoning door de koninklijke familie werd opengesteld. Nu was het vooral nieuwsgierigheid of een dagbesteding in de bijna voorbije kerstvakantie, voor enkeling vermengd met nostalgie. Destijds was er een stormloop op het voor velen toch wel iconische gebouw aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn. Het was tevens ontnuchterend. Wat op televisie altijd zo groot en majestueus had geleken, bleek in werkelijkheid veel kleiner en zeker ook in slechte staat van onderhoud te verkeren.

  Onbegrijpelijk klein

  “Iedereen vindt de stoep of het bordes onbegrijpelijk klein. Hoe daarop de hele familie heeft kunnen staan, vragen bezoekers zich af”, zei Van Zaal. Dat het publiek daar nu op mag staan, is eigenlijk pas na de troonswisseling toegestaan. Koningin Beatrix had het bezoek aan haar voormalige ouderlijke woning aan strikte regels onderworpen, ook had de koninklijke familie er zijn handen vanaf getrokken en was het Rijksvastgoedbedrijf als eigenaar de baas. De stoep was niet toegankelijk, evenals een aantal meer persoonlijke vertrekken in het paleis. Maar  de teugels zijn gevierd, met het wegzakken van de herinneringen.

  Paleis Soestdijk staat nu op een tweesprong. Er zijn fraaie plannen gemaakt, die door het Rijk zijn beoordeeld en goedgekeurd. Maar na de toekenning aan MeyerBergman Erfgoed Groep zijn de spelregels opeens veranderd, door de provincie Utrecht. Een deel van de financiële basis onder de plannen is daarmee weggevallen. Hierdoor kan de renovatie niet meteen maandag beginnen. Wanneer wel is de vraag. Bezoekers kregen zondag te horen dat in het uiterste geval het Rijk het paleis weer terugkrijgt, zonder strik eromheen.

  6 januari 2020 - 09:01