×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima ziet grote vooruitgang in Tanzania

  Noodzaak toegankelijkheid financiële diensten is doorgedrongen'

  Máxima ziet grote vooruitgang in Tanzania

  Koningin Máxima heeft donderdagmiddag in de Bank van Tanzania een nationaal plan gelanceerd om financiële diensten voor de hele bevolking toegankelijk te maken. ''Het is een grote eer", aldus Máxima, die de handeling verrichtte als speciaal VN-afgezant voor het verbeteren van die toegankelijkheid wereldwijd. Ze noemde de vooruitgang die Tanzania op dit gebied heeft geboekt ''opmerkelijk".


  Bijna 4 jaar geleden, bij haar eerste bezoek als speciaal gezant, ''zijn we begonnen met praten, en nu is Tanzania er echt van doordrongen dat dit noodzakelijk is", zei de koningin na de presentatie van het National Financial Inclusion Framework. Het gaat niet alleen om microkrediet, aldus Máxima, maar ook om betaalsystemen en verzekeringen. ''Mensen zijn al hun geld kwijt als ze de rekening van de dokter moeten betalen omdat ze geen verzekering hebben."

  Belangrijk is dan wel dat de diensten betaalbaar zijn. ''De kosten zijn vaak heel hoog", weet de koningin. Dat heeft te maken met de infrastructuur en met gebrek aan vertrouwen in keuterboeren en bedrijfjes die maar een jaaromzet hebben van 450 euro. Die vormen in de ogen van banken een hoog risico, waardoor ook hoge rente in rekening wordt gebracht. ''Die obstakels moeten worden aangepakt", aldus Máxima. Goede wet- en regelgeving is nodig, en dat zit in het plan dat Tanzania donderdag ontvouwde.

  Dat het plan ambitieus is, blijkt uit de cijfers. Tanzania wil dat in 2016 minstens de helft van de bevolking volwaardig toegang heeft tot betaalbare financiële diensten, zoals spaar- en betaalrekeningen, krediet, verzekeringen en pensioenen. Dat is meer dan een verdubbeling in 3 jaar. Op dit moment heeft op het platteland maar 8 procent van de Tanzanianen die mogelijkheid, in het hele land is het 22 procent. ''Het is haalbaar", aldus bankpresident Benno Ndulu, die wees op de enorme technologische vooruitgang door de mogelijkheid van mobiel bankieren. ''We hebben de laatste jaren al een grote sprong voorwaarts gemaakt."

  12 december 2013 - 12:59