×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima kwam op het juiste moment

  Koningin sluit reis Colombia en Peru af

  Máxima kwam op het juiste moment

  Koningin Máxima is heel blij met het resultaat van haar bezoeken aan Colombia en Peru. Dat zei ze vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in Lima na afloop van een ontmoeting met de lokale media. De komst van de koningin, in haar rol als speciale gezant van de Verenigde Naties, had in beide landen het benodigde zetje gegeven om verder te werken aan het beter toegankelijk te maken van financiële diensten. "Ik kwam op het juiste moment", aldus Máxima.


  Uit eerste hand had ze geleerd over de knelpunten, zoals de enorme omvang van de informele economie in Peru, en over de vooruitgang die is gemaakt, zoals met de introductie van mobiel bankieren. Het is kennis die Máxima meeneemt in haar adviezen die ze namens de VN geeft aan regeringen. Zo wilde Peru ook leren van haar ervaringen, die ze kon delen tijdens een bijeenkomst in het presidentieel paleis.

  President Ollanta Humala bood haar daar een lunch aan, gevolgd door een rondetafelgesprek waaraan ook een aantal ministers deelnam. Daar werd gesproken over het nationale plan dat Peru wil ontvouwen om de financiële diensten toegankelijker te maken. Humala heeft daartoe al een wet gemaakt die elektronisch bankieren regelt.

  Bankzaken

  Een initiatief dat Máxima in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant toejuichte. Eerder in de week had ze Colombia eraan herinnerd dat zo'n zelfde wet al 2 jaar op de plank lag en dat de bevolking geholpen zou zijn met aanname. Mensen die vaak ver van een bank afwonen, kunnen dan simpel met een sms'je geld overmaken of andere zaken regelen. Een andere manier is om bankzaken te kunnen regelen in een supermarkt of winkel.

  Een groot deel van met name de arme bevolking heeft helemaal geen bankrekening of verzekering, mede vanwege de ontoegankelijkheid, de hoge drempel en hoge tarieven. Kleine bedrijfjes lenen meestal geld in het informele circuit, met hoge rentes. Betere toegang tot financiële producten, het onderwerp waar Máxima zich sinds 2009 namens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezighoudt, brengt onder meer de kosten omlaag, en stimuleert de ontwikkeling.

  Ondernemersgeest

  Hoe het in Peru in de praktijk uitpakt zag de koningin donderdag tijdens een uitgebreid veldbezoek aan achterstandswijken van Lima. Daar bundelen huishoudens hun schaarse financiële middelen om een kapitaaltje te hebben waarvan iedereen om beurten kan profiteren voor een eigen bedrijfje. Ondernemersgeest is er in Peru genoeg, zo stelde Máxima vast, maar nu moet de financiële instractuur worden verbeterd.

  Belangrijk is ook dat de bevolking kennis heeft van geldzaken, vandaar dat er zowel bij het werkbezoek aan Colombia eerder deze week als in Peru ook besprekingen met de minister van onderwijs op de agenda stonden. Financiële educatie is een onderwerp dat de koningin bij terugkeer in Nederland ook meteen oppakt. Maandag geeft Máxima in Hilversum het startsein voor de nationale 'Week van het geld' die bedoeld is om schooljeugd te leren om te gaan met geld.

  8 maart 2014 - 11:25