×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima hamert op betrouwbare cijfers

  Máxima hamert op betrouwbare cijfers

  Koningin Máxima hecht aan cijfers en data. Dat bleek de afgelopen dagen weer bij haar VN-werkbezoek aan Indonesië. Zonder betrouwbare gegevens, neemt de koningin wat haar wordt voorgespiegeld niet meteen voor waar aan.


  Máxima heeft bij haar werk voor de Verenigde Naties te maken met een cijferbrij. Landen willen graag dat hun hele bevolking toegang krijgt tot betalingssystemen en financiële diensten, zoals verzekeringen en sparen. Wereldwijd hebben twee miljard mensen die toegang niet of onvoldoende.

  Regeringen maken ambitieuze plannen om daar wat aan te doen. Indonesië bijvoorbeeld, waar de koningin deze week op visite was, hoopt dat eind 2019 driekwart van de bevolking financiële diensten kan gebruiken. Volgens Indonesische cijfers ligt dat percentage nu op 50 procent. 'Als de cijfers kloppen', hield Máxima de afgelopen dagen een slag om de arm.

  Zij wil het precies weten, aan de hand van onafhankelijke cijfers. Regeringen en centrale banken kunnen nog wel eens smokkelen. Drie jaar geleden verscheen dankzij de Wereldbank een boekje waarin per land alle gegevens over 'inclusieve financiering' zijn verzameld. Deze zogenoemde Global Findex hanteert de koningin als haar handboek, en ministers die de zaken in hun land mooier voorstellen dan ze zijn – meer mensen met toegang dan in werkelijkheid het geval is – worden met hulp van deze bijzondere databank uit de droom geholpen.

  Dankzij de Findex is per land precies bekend is welk percentage van de bevolking geen toegang heeft tot financiële diensten. Maar ook hoe de verhouding tussen vrouwen en mannen ligt, en hoeveel mensen die een bankrekening hebben die ook daadwerkelijk gebruiken. Volgens de laatste uitgave was het cijfer van Indonesië maar 36 procent, maar de koningin erkende dat sindsdien vooruitgang is geboekt.

  Máxima kijkt niettemin reikhalzend uit naar de volgende editie, die in april tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington wordt gepresenteerd. Dan wordt duidelijk of Indonesië inderdaad zo'n flinke sprong heeft gemaakt, hoe andere landen er voorstaan en of het doel dat veel staten zich hebben gesteld de afgelopen drie jaar dichterbij is gekomen.

  14 februari 2018 - 17:24