×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima haalde opening in Groningen in

  Máxima haalde opening in Groningen in

  Koningin Máxima heeft dinsdagmorgen in Groningen een ingelast werkbezoek gebracht aan het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum (UMCG). Het bezoek aan het splinternieuwe en indrukwekkende centrum was het eerste publieke optreden van Máxima na de dood van Inés Zorreguieta. Na afloop legde ze daarover een korte verklaring af.


  Aanvankelijk zou de koningin dit centrum op 8 juni hebben geopend. Dat ging echter niet door vanwege het tragische overlijden van haar jongste zus. Minister Bruno Bruins van Medische zorg nam toen de taak over van de koningin. Hij kreeg meteen te horen dat de capaciteit in Nederland nu al te klein is om alle patiënten te helpen, ook wanneer binnenkort in Delft en Maastricht soortgelijke centra worden geopend. Amsterdam overweegt nog om een protonentherapiecentrum op te zetten.

  Met protonentherapie kan de dosis bestraling van een tumor bij kankerpatiënten veel nauwkeuriger worden toegediend dan gebruikelijk, waardoor er minder kans is op beschadiging van het omliggende weefsel. Daarmee vermindert ook het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen van de bestraling. De therapie werkt met name goed voor patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied.

  Hoop op genezing

  De koningin sprak tijdens haar rondleiding door het centrum ook met patiënten die meteen baat hadden gehad bij die nauwkeurigheid. "Leve de techniek", aldus de koningin na het bekijken van de imposante en enorme deeltjesversneller. Het was voor haar ook belangrijk om snel naar Groningen te komen. "Ik ben eigenlijk blij dat ik dit bezoek aan het protonentherapiecentrum in Groningen heb kunnen doen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing."

  Het UMCG biedt de therapie als eerste ziekenhuis in Nederland sinds januari 2018 aan, ook voor kinderen. Voor hen is deze methode extra belangrijk omdat zij extra gevoelig zijn voor straling. Hun behandeling gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht dat de koningin eerder deze maand opende. Máxima is zeer geïnteresseerd in samenwerking tussen de medische centra, en de uitwisseling van data.

  Het protonentherapiecentrum gaat ook met andere ziekenhuizen samenwerken.

  19 juni 2018 - 14:00