×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima gaat kijken bij maïsboeren

  Máxima gaat kijken bij maïsboeren

  Koningin Máxima heeft vanmorgen in één moeite haar reeks buitenlandse bezoeken voortgezet op Sumatra. Na het flitsbezoek met Willem-Alexander aan China en het korte verblijf in Pyeongchang voor de Olympische Winterspelen ging Máxima na een kort nachtje slapen aan de slag in Indonesië.


  Ze had bij haar vorige bezoek in augustus 2016 de wens geuit meer te zien van het uitgestrekte land en ook meer eilanden te bezoeken dan Java, met de metropool Jakarta. Daar was toen geen tijd voor, maar maandag werd op bescheiden wijze gehoor gegeven aan haar verlangen. Vanuit Jakarta vloog de koningin naar de overkant van de Straat van Soenda om op Sumatra de provincie Lumpung te bezoeken.

  Dat is niet echt het 'andere' Indonesië, daarvoor zou Máxima langer moeten vliegen dan een half uurtje. Maar de provincie bood haar wel wat voor haar VN-werk belangrijk is: een andere kijk op de papieren werkelijkheid. De zogenoemde veldbezoeken bieden de kans de mensen te ontmoeten voor wie de koningin zich als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties inzet. Plattelandsbevolking die ook toegang tot financiële diensten behoeft om vooruit te komen.

  Máxima kreeg een saillant voorbeeld te zien en te horen bij een visite aan kleinschalige maïsboeren, en de 'fabriek' waar maïskorrels worden gedroogd. Betaling via mobiel bankieren – de telefoon – bleek niet mogelijk en dat betekende een schadepost, want er was niet altijd voldoende cash in de tas om van iedereen de oogst te kopen of gewoon betalingen te doen. En dat terwijl mobiel bankieren juist de mogelijkheid is om snel en efficiënt en doorgaans ook veilig geld te versturen en te betalen.

  Met de boodschap dat op dat gebied snel iets moeten veranderen gaat de koningin morgen onder andere naar de Indonesische president, de gouverneur van de centrale bank en de minister van Financiën. Indonesië wil dat volgend jaar 75 procent van de volwassen bevolking toegang heeft tot financiële diensten, maar dan moeten de maïsboeren en handelaren in Lumpung ook in staat worden gesteld cashloos te werken.

  12 februari 2018 - 12:21