×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima bezoekt ananasplantage op Filipijnen

  Koningin op pad namens VN

  Máxima bezoekt ananasplantage op Filipijnen

  De ananassen bleven onaangeroerd, tot verdriet van Melissa Garcia, haar familie en medewerkers bij het bezoek van koningin Máxima dinsdagmiddag aan een kleine plantage in Silang. De tijd was om. Het gesprek met Garcia duurde langer dan gepland en aan het proeven van de ananassen kwam Máxima niet meer toe. Ze moest naar de volgende afspraak.


  De koningin kreeg uitgebreid uitleg over de manier waarop Garcia en haar man op van vrienden geleased land een succesvolle ananasplantage hebben opgezet. Ze startten met microkrediet maar zijn die fase inmiddels ontgroeid, bieden zelf werk aan twaalf mensen en kopen zelf de oogst van andere kleine boeren op om in Manila door te verkopen.

  Máxima vroeg honderduit. Over de financiering – via een CARD bank voor kleine bedrijven -, sparen voor slechte tijden en een misoogst, de gezondheidsverzekering van het gezin en de doelen voor de toekomst. Het gesprek werd af en toe onderbroken door donderslagen, van noodweer even buiten Silang.

  Microbank

  De kennis die Máxima bij de veldbezoeken opdoet, geven haar een indruk van hoe de verschillende plannen die landen hebben voor betere toegankelijkheid van financiële diensten in de praktijk uitpakken. Die wetenschap gebruikt ze weer in gesprekken met regeringsleiders, bankiers en ministers wanneer haar om advies wordt gevraagd over projecten of programma's die voor hen ook zouden kunnen werken. Of juist niet.

  Na de ananasplantage bezocht ze ook nog een microbank, waar ze enthousiast haar mobiele telefoon pakte om het geld tellen te fotograferen. Het was voor haar een goed voorbeeld hoe geldzaken, ook wanneer het om relatief kleine bedragen gaat, beter en veiliger digitaal kunnen worden afgehandeld.

  Dat gold later ook bij een pandjeshuis, waar bankzaken konden worden gedaan. Een aanvraag voor een rekening nam door het papierwerk twee weken in beslag. "Dat moet sneller door te digitaliseren", wist Máxima.

  30 juni 2015 - 16:20