×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima leert over financiële toegankelijkheid

  Mobiele portemonnees en irisscans voor Jordanië

  Máxima leert over financiële toegankelijkheid

  Koningin Máxima zal komende nacht waarschijnlijk moeilijk in slaap komen. Een dag met een half dozijn ontmoetingen in en rond Amman betekende maandag evenveel kopjes sterke Arabische koffie. “Ik heb er geloof ik wel acht gehad”, zei Máxima toen de gastvrouw in een guesthouse in het Jordaanse Salt haar nog eens wilde inschenken. Arabische gastvrijheid kent een prijs: die van slapeloosheid.

  Maar wellicht komt dat de koningin ook wel goed uit. De indrukken en ervaringen die ze in haar rol als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties heeft opgedaan, moeten worden omgezet in advies aan de Jordaanse regering. Máxima heeft genoeg gehoord en gezien dat aandacht verdient, wil Jordanië de hele bevolking daadwerkelijk beter toegang geven tot financiële diensten.

  Met dat doel voor ogen is de koningin namelijk uitgenodigd om te kijken naar de bestaande nationale strategie, naar verschillende projecten voor met name vrouwen, jongeren en de miljoenen vluchtelingen in het koninkrijk. Met de pen en een groot opschrijfblok in de aanslag luisterde Máxima aandachtig en kritisch naar de verhalen van bijvoorbeeld gebruikers van ‘mobiele portemonnees’ en studenten met een vluchtelingenstatus die hun financiële steun digitaal ontvangen.

  Strenge regels

  In haar komende ontmoeting met de gouverneur van de Centrale Bank kan de koningin na haar veldbezoeken van maandag vertellen dat de regels voor het openen van een bankrekening soms zo streng zijn, dat ze een obstakel vormen voor de gewenste toegankelijkheid. Er moet vaak voor transacties nog een fysieke handtekening worden gezet. Dat is lastig wanneer een bankkantoor of een bankagent niet om de hoek zit, zodat geld moet worden uitgegeven voor een taxi om geld te halen of te storten.

  Met mobiel bankieren zou dat probleem niet bestaan, maar voor het openen van een account is identificatie nodig. Vluchtelingen hebben vaak geen paspoort en in de conservatieve Jordaanse cultuur aarzelen vrouwen om hun identiteitsbewijs aan een man te laten zien. Of erger nog: er een kopie van maken. Pinautomaten waar klanten zich met een irisscan kunnen identificeren en soortgelijke technieken kunnen een oplossing bieden, maar dan moeten de regels dat wel toestaan.

  Elke oplossing lijkt echter zijn eigen probleem te hebben, zo ervoer Máxima niet voor het eerst bij een VN-reis. Ze zei niet te zullen aarzelen om de Jordaanse autoriteiten dat te vertellen. “Om te helpen moet je eerlijk zijn.” Om die reden is ze echter ook gevraagd poolshoogte te komen nemen.

  11 februari 2019 - 17:22