×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Maxima in de voetsporen van weduwe Johanna Borski

  Er moeten meer vrouwen komen in het bedrijfsleven

  Maxima in de voetsporen van weduwe Johanna Borski

  Koningin Máxima komt donderdag maar liefst drie keer in actie in Amsterdam. Na het niet vooraf aangekondigde werkbezoek aan het VUmc volgde het bijwonen van de lancering van het Borski Fund in Museum Van Loon. Later op de middag is de koningin ook nog in het Stedelijk Museum bij de uitreiking van de Prix de Rome. Het Koninklijk Paleis op de Dam gebruikte ze om zich om te kleden.

  Het Borski Fund ligt Máxima na aan het hart. Het is namelijk een investeringsfonds dat zich specifiek richt op bedrijven van vrouwelijke ondernemers. Ondernemingen die nog in de eerste fase zitten van hun ontwikkeling. Het fonds dat in aanwezigheid van de koningin en Nederlandsche Bank-president Klaas Knot werd gepresenteerd, begint met 21 miljoen euro en wil verder groeien naar 40 miljoen euro.

  Het fonds is vernoemd naar de eerste vrouwelijke durfinvesteerder, zoals Knot haar in zijn introductietoespraak noemde. De weduwe Johanna Borski kocht in 1814 tweeduizend aandelen in de door koning Willem I opgerichte De Nederlandsche Bank. Een investering die zich voor haar rijkelijk terugbetaalde, maar ook een die de redding betekende van het koninklijk initiatief. Willem kreeg namelijk maar drieduizend van de vijfduizend aandelen verkocht. Andere investeerders hadden geen trek in een nationale bank.

  Vrouw

  Borski moest als vrouw – volgens de wet waren die immers niet handelingsbekwaam – nogal wat obstakels omzeilen. Zo mocht ze niet zelf handelen op de beurs. Maar ze was inventief en reed met haar koets tot aan de deur en liet haar zoon binnen de transacties sluiten waartoe ze zelf had besloten. Bij de aankoop van de aandelen had ze de koning ook een voorwaarde afgedwongen. Hij mocht drie jaar lang geen extra aandelen uitgeven, waardoor de weduwe nadien flink kon incasseren want de bank van de koning-koopman was een succes. “Zonder haar stond ik nu niet hier”, aldus Knot. Hij vertelde ook dat het bankbestuur nog wekelijks vergadert onder haar portret.

  Er moeten meer vrouwen komen in de financiële wereld en het bedrijfsleven, en daar moet het nieuwe fonds aan meehelpen. Het initiatief is genomen door Laura Rooseboom, algemeen directeur van StartGreen Capital en Simone Brummelhuis, oprichter van The Next Women, een netwerk van vrouwelijke investeerders en ondernemers. Beiden zeiden dat koningin Máxima voor de nodige aansporingen had gezorgd.

  31 oktober 2019 - 14:59