×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Máxima glamoureus met afvalwater

  Onderzoek naar behandeling afvalwater in India

  Máxima glamoureus met afvalwater

  Koningin Máxima deed maandagmiddag bij het staatsbezoek aan India geen concessies aan haar kleding bij het uitstapje naar de Barapullah-drain, een naar methaangas ruikende afvoer waar wordt geëxperimenteerd met het behandelen van afvalwater. De koningin had zich na het meer ceremoniële ochtendprogramma niet omgekleed en ook de hoge hakken waren niet omgeruild voor meer praktisch schoeisel.

  De desolate omgeving van de stinkende afvoer, onder een knooppunt van snelwegen en met zwart water en methaangas dat naar de oppervlakte bubbelt, had voor het koninklijk bezoek ook een metamorfose ondergaan. De straat was schoongeveegd, langs de looproute waren groene schermen neergezet en de deelstaat Delhi had kennelijk de hele voorraad planten en bomen van een lokale hovenier opgekocht om het terrein aan te kleden.

  Het zorgde voor een wat surrealistisch decor, zeker met de sloppen aan de overkant van het water en de demonstratie verderop in het afvoerkanaal door een naakt badende man, dat dit water vol giftige stoffen water desondanks door mensen ook voor hun dagelijkse behoeften wordt gebruikt. Het project dat het koningspaar bezocht, moet verandering brengen. De koning werd uitgenodigd over twee jaar terug te komen.

  Methoden

  Bij de Barapullah-drain wordt op alternatieve en duurzame manieren geprobeerd het afvalwater schoon te maken, waarbij kennis en hulp uit Nederland zeer welkom zijn. Zo worden biologische filters getest: planten die het water geschikt maken voor hergebruik. De in het water drijvende planten bleken overigens na het vertrek van koning en koningin, die het project officieel openden, zeer in trek bij de waterbuffels.

  De Indiërs hebben hun hoop gevestigd op dit soort projecten, zo liet minister Harsh Vardhan van wetenschap en technologie weten. Schoonmaak van oppervlaktewater, rivieren en stromen is hard nodig, zo konden Willem-Alexander en Máxima zien en ruiken, maar er zijn veelbelovende nieuwe technieken en methoden om daar werk van te maken. “Ik moet over twee jaar terugkomen om te zien wat er van het project terecht is komen”, zei de koning bij vertrek.

  14 oktober 2019 - 16:59