×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Mabel maakt nieuwe plannen: meisjes eerst!

  Mabel maakt nieuwe plannen: meisjes eerst!

  Het was feest woensdagavond in het gebouw van de Ford Foundation aan Broadway in New York. De koepelorganisatie Girls Not Brides vierde de lancering van het fonds Girls First. Maar prinses Mabel, die aan de basis stond van Girls Not Brides, kijkt al naar de toekomst.


  "Vier jaar geleden ben ik met het voorstel gekomen om een fonds op te richten. Ik kreeg geen respons. Drie en twee jaar geleden ook niet, maar vorig jaar had ik de eerste donor binnen en nu is er dan toch een heel fonds. Hetgeen maar weer aangeeft dat je niet moet opgeven, dat je door moet gaan om je doelen te bereiken", aldus de prinses in een toelichting. Met de komst van het fonds Girls First komt geld beschikbaar om op basisniveau hulp te bieden aan groepen of activisten die strijden tegen kindhuwelijken.

  Mabel werkt de komende dagen in New York aan nieuwe initiatieven voor Girls Not Brides, waar inmiddels wereldwijd duizenden organisaties bij zijn aangesloten. Begin oktober wordt meer bekendgemaakt. "Ik kan er nu nog niks over zeggen."

  Zeker geen internet

  Dat Girls First, dat mede is opgericht door de Postcodeloterij, nuttig is, kregen de aanwezigen te horen van de Kameroense activiste Aeisatu Bouba. Zij maakte duidelijk dat hulp of subsidies kleine plattelandsgemeenschappen nooit bereiken. "Geld gaat altijd naar grotere, meer bekende organisaties." En dat zet de meisjes daar op een nog grotere achterstand want, zo vertelde Bouba, "veel informatie of toegang daartoe hebben we niet. We hebben geen elektriciteit en water, en dus zeker ook geen internet."

  Om die gemeenschappen te bereiken is het fonds opgericht, zei directeur Lakshmi Sundaram van Girls Not Brides. Volgend jaar wordt een voorzichtige start gemaakt in zes landen en als van de ervaringen is geleerd, gaat het programma in 2020 voluit draaien.

  27 september 2018 - 08:52