×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De foto’s van Amalia

  Door Marc van der Linden

  Wie had gedacht dat onze eigen Tweede Kamer beelden van Amalia in haar vrije tijd zou maken en die ook nog zou uitzenden? Elk tv-programma of ieder tijdschrift zou er boze brieven van de Rijksvoorlichtingsdienst over krijgen of zelfs een rechtszaak van de koning. Maar in het bestuurscentrum van het land, waar men beslist over…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Laurentien voelt zich thuis in Japan

  Laurentien voelt zich thuis in Japan

  Prinses Laurentien keek vrijdagmiddag met voldoening terug op haar korte reis naar Japan. 'Het lijkt net of ik hier een week ben', zei de prinses in naar hotel dat hoog vanaf een berg uitzicht biedt op de baai van Nagasaki waar Nederlanders eeuwenlang als enige westerlingen een handelspost hadden in Japan.


  Het bezoek aan Japen had voor Laurentien bijzondere betekenis, zo vertelde ze. Als meisje van zestien kwam ze met haar ouders naar Tokio, waar vader Laurens Jan Brinkhorst voor de Europese Gemeenschappen aan het werk ging. De tussenstop eerder in de week in Tokio voelde dan ook als 'thuiskomen' zei de prinses, die destijds geen Japans leerde maar wel de basisbeginselen van de Japanse cultuur en omgangsvormen kreeg bijgebracht.

  Het laatste verblijf in Japan was lang geleden: 'Twintig jaar geleden ben ik voor een conferentie terug geweest. Dat was in Hiroshima, maar daarna eigenlijk nooit meer. Dus dit is heel bijzonder voor mij', bekende Laurentien. Haar bijzondere band met prinses Kiko – in Japan en door Laurentien prinses Akishino genoemd – maakte het extra speciaal.

  Kiko, schoondochter van keizer Akihito, was met haar man bij het huwelijk van Laurentien en Constantijn. 'Daarna hebben we elkaar best vaak gezien en veel contact gehouden. Dat maakte het extra leuk om dit bezoek samen met haar te doen', vertelde de prinses die de afgelopen twee dagen bij bijna alle programma-onderdelen door haar Japanse collega werd vergezeld.

  Dat bracht tevens een enorme belangstelling van de Japanse media met zich mee en veel aandacht voor het gedeelde verleden en erfgoed van Nederland en Japan, dat is gebaseerd op de vroegere factorij op het kunstmatige eiland Dejima dat destijds in de baai van Nagasaki lag.

  24 november 2017 - 12:16