×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Laurentien: ‘Vaders moeten meer voorlezen’

  Prinses leest voor tijdens Nationaal Voorleesontbijt

  Laurentien: ‘Vaders moeten meer voorlezen’

  Voor een aandachtig gehoor van jonge kinderen heeft prinses Laurentien woensdagmorgen ter gelegenheid van het Nationale Voorleesontbijt in de bibliotheek van Hoorn het prentenboek 'Boer Boris gaat naar zee' voorgelezen. De kinderen luisterden ademloos toe. ''Het rijmt, het rijmt", onderbraken ze de prinses een aantal keren enthousiast.


  ''Het is een hele ontdekkingstocht", zei Laurentien over het voorlezen aan de jonkies. ''Ik vind het zelf ook nog heerlijk om voorgelezen te worden, maar helaas gebeurt dat niet zo vaak", voegde ze er lachend aan toe. Voorlezen is echter niet alleen leuk, maar ook nuttig. ''Kinderen die vijftien minuten per dag worden voorgelezen, kennen 55 keer meer woorden dan kinderen die niet worden voorgelezen", aldus Laurentien.

  ''Voorlezen op jonge leeftijd is dus belangrijk voor hun taalontwikkeling. Het werkt aan alle kanten", zei de prinses die voor de twaalfde keer deelnam aan het Voorleesontbijt. ''Het is altijd een feest." Eén doelgroep blijft echter nog achter bij het voorlezen, zo wist Laurentien: vaders. ''Maar 8 procent van de vaders leest vaak voor. Dat moet veranderen, want vaders die voorlezen doen het vaak beter dan moeders. Ze kunnen zich makkelijker losmaken van de tekst", zo bleek uit onderzoek.

  Prinses Laurentien had met dat laatste overigens ook geen moeite. Ze wist de kinderen goed bij het verhaal te houden, stelde tussendoor veel vragen en liet de kinderen ook reageren op het verhaal van de boer die zo'n beetje zijn hele boerderij meesleept naar een dagje aan zee, van koeien en kippen tot de varkens aan toe.

  21 januari 2015 - 12:01