×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Laurentien begint bezoek Japan met herdenken

  Laurentien begint bezoek Japan met herdenken

  Prinses Laurentien is donderdagmorgen haar tweedaagse bezoek aan Japan begonnen met herdenken. In Nagasaki legde de prinses bloemen bij het twee jaar oude monument voor buitenlandse krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze stad zijn omgekomen. Op de gedenksteen staan de namen 41 Nederlanders, naast die van Britten, Amerikanen en Australiërs.


  De krijgsgevangenen waren op de Kawanami scheepswerf van Nagasaki te werk gesteld in de scheepsbouw. Ze kwamen om door de slechte behandeling door de Japanners. In 2015 is ter nagedachtenis een monument opgericht in de wijk Koyagi-machi, waar vroeger het krijgsgevangenkamp Fukuoka-2 was gevestigd. Prinses Laurentien onderhield zich bij de plechtigheid ook met kinderen van de naast gelegen school die in hun lessen aandacht besteden aan de gebeurtenissen ruim zeventig jaar geleden.

  Laurentien bezocht daarna de Hollandsche Begraafplaats in Nagasaki, waar nog tientallen graven zijn van Nederlanders die in de achttiende en negentiende eeuw woonden en werkten op de handelspost Dejima en daar overleden. Nederlanders waren in die tijd de enigen die met Japan handel konden voeren. De prinses kreeg uitleg over de historie van de begraafplaats en over het mede door Nederland gesteunde onderhoud en herstel.

  Later donderdag gaat Laurentien ook naar het hypocentrum, de plek waar op 9 augustus 1945 een atoombom tot ontploffing kwam, door de Amerikanen vanwege zijn uiterlijk 'Fat boy' genoemd. De atoombom, de tweede die boven Japan werd afgeworpen, kostte aan ruim 70.000 inwoners van Nagasaki het leven, terwijl minstens 74.000 inwoners gewond raakten.

  23 november 2017 - 09:25