×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Lage opkomst bij eerste rondleidingen Oranjezaal

  Aantal wegblijvers soms groter dan aantal belangstellenden

  Lage opkomst bij eerste rondleidingen Oranjezaal

  Paleis Huis ten Bosch kreeg maandagmiddag op de eerste dag van de openstelling van de Oranjezaal te maken met een fenomeen uit de sportwereld. Daar komt het regelmatig voor dat een evenement is uitverkocht en dat toch de helft van de tribunes leeg blijven.


  Dat was ook het geval bij de volgeboekte groepjes voor de rondleidingen door de wereldberoemde Oranjezaal. Het aantal wegblijvers was soms groter dan het aantal belangstellenden. Voor één echtpaar betekende dat een exclusieve rondgang: zij waren de enigen van de verwachte twintig die kwamen opdagen. 'Mooi toch', was de laconieke reactie.

  Het Rijksvastgoedbedrijf zat er wel mee in zijn maag. Vooraf is zorgvuldig gekeken hoeveel bezoekers de kostbare Oranjezaal aankan. Er is een systeem bedacht waarin de groepjes elkaar netjes aflossen opdat zoveel mogelijk mensen een kans krijgen dit pronkstuk uit de Gouden Eeuw te zien. Met grote uitval was nog geen rekening gehouden, al is dat risico altijd groter wanneer entreebiljetten gratis zijn.

  Principieel besluit

  Die gratis toegang was echter een principieel besluit van het kabinet: de belastingbetaler heeft al betaald voor het paleis, en die mag er nu een kijkje nemen terwijl Huis ten Bosch gereed wordt gemaakt voor een grondige opknapbeurt. Zuur is het wel dat plaatsen onbezet blijven in de wetenschap dat alleen al maandagmorgen 30.000 keer is geprobeerd één van de beschikbare 2520 kaarten te krijgen voor de week van 21-27 september. Na 12 minuten waren die allemaal gereserveerd.

  De komende dagen wordt de opkomst goed in de gaten gehouden om te zien of er bijgestuurd moet of kan worden. De eerste bezoekers waren in elk geval tevreden, al was er wel een algemene klacht: het was erg jammer dat er op het paleisterrein en in de zaal niet gefotografeerd mocht worden. Een selfie met Amalia van Solms of Frederik Hendrik, of op de bordestrap op de plek van de premier, was toch wel de kroon op het bezoek geweest.

  7 september 2015 - 16:25